Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

BREAKING Marina rusă s-a antrenat să atace Europa cu rachete de capacitate nucleară. Baza Mihail Kogălniceanu și Podul Giurgiu – Ruse, printre ținte

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 august 2024

Federația Rusă şi-a antrenat marina pentru a lovi cu rachete de capacitate nucleară obiective din interiorul Europei, inclusiv Baza Mihai Kogălniceanu și Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse, într-un potenţial conflict cu NATO, potrivit unor documente citate de Financial Times.

Confor sursei citate, mai multe hărţi cu ţinte îndepărtate, precum coasta de vest a Franţei sau Barrow-in-Furness din Regatul Unit, sunt detaliate într-o prezentare făcută ofiţerilor ruşi înainte de invazia pe scară largă asupra Ucrainei.

FT a relatat anterior, pe baza aceleiaşi arhive formată  din 29 de dosare militare secrete, că Moscova a repetat utilizarea armelor nucleare tactice în primele etape ale unui conflict cu o mare putere mondială.

Acum, cele mai recente dezvăluiri arată cum Federația Rusă a luat în calcul un conflict cu Occidentul care să depăşească cu mult graniţa imediată cu NATO, prin  planificarea unei serii de atacuri în Europa de Vest. Documentele au fost prezentate FT de surse occidentale.

Dosarele, întocmite între 2008 şi 2014, includ o listă de ţinte pentru rachete care pot transporta fie focoase convenţionale, fie arme nucleare tactice. Ofiţerii ruşi subliniază, potrivit documentelor, avantajele utilizării loviturilor nucleare încă dintr-un stadiu incipient.

Prezentarea indică, de asemenea, că Federația Rusă a păstrat capacitatea de a transporta arme nucleare pe nave de suprafaţă, o capacitate care, potrivit experţilor, implică riscuri suplimentare semnificative de escaladare sau de accidente.

Documentul menţionează că manevrabilitatea ridicată a marinei îi permite să efectueze „atacuri fulgerătoare şi preventive””şi „atacuri masive cu rachete din diferite direcţii”. Acesta adaugă că armele nucleare sunt de regulă destinate utilizării în combinaţie cu alte mijloace de distrugere.

Analiştii care au analizat documentele au declarat că acestea sunt în concordanţă cu modul în care NATO a evaluat ameninţarea atacurilor cu rachete cu rază lungă de acţiune ale marinei ruse şi viteza cu care Federația Rusă ar recurge probabil la utilizarea armelor nucleare.

Portul Constanța și Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse, prințe țintele rușilor

Hărţile, realizate mai degrabă în scopuri de prezentare decât pentru utilizare operaţională, menţionează FT, ilustrează un eşantion de 32 de posibile ţinte NATO din Europa.

Astfel, ţintele flotei ruse din Marea Baltică se află în mare parte în Norvegia şi Germania – inclusiv baza navală din Bergen, precum şi amplasamente radar şi facilităţi ale forţelor speciale.

Flota Federației Ruse din Marea Nordului ar trebui să ţintească obiective industriale de apărare, cum ar fi şantierul naval de submarine de la Barrow-in-Furness, în nord-vestul Angliei. O ţintă de lângă Hull poate fi un sit industrial – este marcată cu un coş de fum.

Prezentarea ilustrează, de asemenea, modul în care doctrina sa s-ar putea aplica în eventuale războaie în Marea Neagră, Marea Caspică, dar şi în Pacific.

În ceea ce priveşte Marea Neagră, pe harta respectivă figurează trei ţinte din România (aparent baza de la Deveselu, baza Mihail Kogălniceanu şi podul Giurgiu-Ruse), două din Bulgaria şi cinci din Turcia.

Scenariile ruse includ războaie cu aliaţii actuali din NATO, dar şi cu China, Iran, Azerbaidjan şi Coreea de Nord. William Alberque, un fost oficial NATO care lucrează în prezent la Centrul Stimson, a comentat că eşantionul de obiective reprezintă doar o mică parte din „sute, dacă nu mii, de ţinte cartografiate în întreaga Europă, inclusiv ţinte militare şi de infrastructură critică”.

Conceptul rus de război total

Capacitatea Federației Ruse de a lovi în întreaga Europă înseamnă că ţintele de pe întreg continentul ar fi în pericol de îndată ce armata sa ar intra în luptă cu forţele NATO în ţările din prima linie, cum ar fi statele baltice şi Polonia, au declarat analişti şi foşti oficiali.

„Conceptul lor de război este războiul total. Ei văd aceste lucruri (focoasele nucleare tactice) ca arme cu potenţial de câştigare a războiului. Vor dori să le folosească şi vor dori să le folosească destul de repede”, avertizează Jeffrey Lewis, profesor la Middlebury Institute of International Studies din Monterey.

Armele nucleare tactice, care pot fi lansate de rachete terestre, maritime sau de avioane, au o rază de acţiune mai scurtă şi sunt mai puţin distructive decât armele strategice, dezvoltate pentru a viza SUA. Cu toate acestea, ele pot elibera în continuare mult mai multă energie decât cele lansate asupra oraşelor Nagasaki şi Hiroshima, în 1945.

Liderul rus, Vladimir Putin, a recurs în mod repetat la ameninţări la adresa aliaţilor europeni ai Ucrainei pentru a evita sprijinul militar occidental pentru Kiev.

„Ei trebuie să îşi amintească că sunt state mici, dens populate”, a declarat Putin, în luna mai.

Prezentarea rusă menţionează, de asemenea, opţiunea unui aşa-numit atac demonstrativ – detonarea unei arme nucleare într-o zonă îndepărtată, înainte de un conflict real, pentru a speria statele occidentale.

„Ei doresc ca teama de utilizarea armelor nucleare ruseşti să fie cheia magică care să deblocheze consimţământul occidental”, a explicat William Alberque, un fost oficial NATO care lucrează în prezent la Centrul Stimson

Ce vrea Federația Rusă dintr-un eventual conflict cu NATO

Documentele arată că prioritatea Federației într-un eventual conflict cu NATO este „slăbirea potenţialului militar şi economic al inamicului”. Analiştii au afirmat că acest lucru înseamnă că Federația Rusă ar lovi situri civile şi obiective de infrastructură critică, aşa cum a procedat în Ucraina.

Conform calculelor NATO, ţările din alianţă dispun de mai puţin de 5 % din capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a proteja flancul estic al alianţei împotriva unui atac la scară largă din partea Federației Ruse.

Pe de altă parte, Dara Massicot, senior fellow la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că strategii ruşi au considerat parţial armele nucleare ca fiind esenţiale în primele etape ale oricărui conflict cu NATO din cauza resurselor convenţionale inferioare ale armatei lor. „Pur şi simplu nu au suficiente rachete”, a spus ea.

Documentele divulgate indică, de asemenea, că Federația Rusă și-a menținut capacitatea de a transporta arme nucleare tactice pe navele de suprafaţă, în ciuda unui acord încheiat în 1991 între Uniunea Sovietică şi SUA de a le elimina.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW