Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Marii comercianți, mesaj ferm privind reducerea prețurilor la alimentele de bază: Măsura poate fi aplicată doar prin acord voluntar

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 23 iunie 2023 Etichete: , , , , , ,

Reprezentanții marilor lanțuri comerciale din România au transmis, vineri, 23 iunie, că orice mecanism de reducere a prețurilor în cazul alimentelor de bază nu poate fi făcut decât „în mod voluntar”. Precizările au venit la scurt timp după ce premierul Ciolacu susținea că „nu ar dori ca scăderea prețurilor la alimentele de bază să fie inserată într-o Ordonanță de Urgență”(OUG). 

Reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) au subliniat că, în fapt, reducerea adaosului comercial poate fi aplicată doar printr-un acord, având în vedere aspectele legale care țin de comerț, lucru pe care și unii analiști economici l-au semnalat, prin intermediul Main News. Puteți citi opiniile despre acest subiect aici.

Insistăm pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a prețurilor și nu prin emiterea unui act normativ, marile lanțuri de magazine dovedind seriozitate în aplicarea schemei voluntare de diminuare a prețului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii și de Consiliul Concurentei, care monitorizează în permanenta aplicarea acestor reduceri. De asemenea, pentru a produce efecte vizibile în buzunarul românilor și pentru a accelera reducerea inflației, este absolut necesar ca mecanismul voluntar fie aplicat nu doar comercianților, ci pe întregul lanț de produs(n.r. de la producător la retailer)”, au precizat reprezentanții  (AMRCR).

Alimentele care vor costa mai puțin

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, 22 iunie, lista cu alimentele la care se vor reduce prețurile: pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete. Șeful Executivului a enumerat alimentele „de bază”, însă, nu a oferit un termen de la care se va aplica reducerea prețurilor, nu a avansat niciun procent privind scăderea prețurilor și nici modul în care se va transpune exact această decizie: acord sau act normativ.

Din Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) fac parte companii de retail alimentar şi nealimentar din România precum Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM – Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Pepco, Profi, Selgros.

Ungaria a experimentat plafonarea prețurilor la alimente și are cea mai mare rată a inflației din Europa

Ungaria este unul dintre statele care a aplicat metoda plafonării prețurilor la alimente, încă din anul 2021.

Guvernul ungar intenţionează să renunțe, de la 1 august ac,  la plafoanele impuse preţurilor alimentelor de În paralel, cabinetul de la Budapesta a ordonat retailerilor să introducă reduceri mai mari de preţuri la anumite produse alimentare, potrivit directorului de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters.

Ungaria are în prezent cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană, chiar dacă rata anuală a scăzut pentru a patra luna consecutiv, ajungând la 21,5%.

CITEȘTE ȘI: Cât de viabilă este reducerea adaosului comercial la alimentele de bază. Analist: Sună bine, dar e periculos

Sursî foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW