Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Marian Vanghelie și Daniel Tudorache, urmăriți penal de DNA într-un dosar privind achiziții la suprapreț

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 21 octombrie 2022 Etichete: , ,

Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, și deputatul PSD Daniel Tudorache, fost primar al Sectorului 1, alături de alte 54 de persoane fizice și juridice, au fost puși sub acuzare vineri, 21 octombrie, de Direcția Națională Anticorupție într-un dosar care vizează achiziții la suprapreț în prima parte a pandemiei. Ancheta a fost deschisă ca urmare a unei plângeri formulate de actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand. Prejudiciul este estimat la 67,8 milioane lei. 

Marian Vanghelie este urmărit penal de DNA pentru constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, (4 fapte, din care una în formă continuată), instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 fapte, din care 3 în formă continuată), instigare la fals material în înscrisuri oficiale (2 fapte, din care una în formă continuată), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. 

La rândul său, Daniel Tudorache este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

„Metoda Vanghelie”

În vreme ce marea majoritate cetățenilor își petreceau majoritatea timpului în casă, încercând să se ferească de coronavirus, Marian Vanghelie, alături de alte persoane, ar fi devalizat fonduri ale mai multor instituții ale Sectorului 1 și Sectorului 5 prin intermediul unor contracte la preț supraevaluat.

„Pe parcursul anului 2020, activitatea acestui grup ar fi fost sprijinită și de alte persoane, printre care funcționarii publici menționați mai sus și un expert în achiziții publice, angajat al unei societăți care furniza servicii de consultanță Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat (C.I.D.S.D.I.P.P.) Sector 1 și S.C. Economat Sector 5 S.R.L.
În baza unui “program” exact, elaborat, și implementat, membrii grupării infracționale ar fi urmărit devalizarea fondurilor publice ale entităților publice menționate, urmând ca sumele de bani necuvenite, rezultat al prejudicierii bugetelor entităților publice prin achiziții făcute la prețuri supradimensionate, să fie însușite de membrii grupului”, a transmis DNA.

Potrivit procurorilor, profitând de alocările bugetare excepționale făcute de Consiliile locale ale sectoarelor 1 și 5, în contextul pandemiei, gruparea coordonată de Vanghelie ar fi fraudat fondurile publice:

– destinate achiziției de termoscannere și tablete, alocate pentru A.U.I.P.U.S.P. Sector 1,
– alocate cu titlul de capital social/majorare capital social pentru C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA și folosite la achiziția de nebulizatoare pentru biodecontaminare,
– ale societății ECONOMAT Sector 5 și folosite la achiziția de tablete.

Achiziții la suprapreț

De exemplu, menționează procurorii, pentru un nebulizator s-ar fi plătit un preț de 3,5 ori mai mare decât cel practicat de furnizorul inițial.

În ceea ce privește contractele pentru achiziția tabletelor, arată DNA, pentru a acorda o aparență de legalitate, funcționarii publici din cadrul AUIPUSP Sector 1 și al ECONOMAT Sector 5 București, cu sprijinul expertului în achiziții publice, consultant al celor două autorități contractante, ar fi întocmit documentații false de licitație deschisă și ar fi simulat derularea unor proceduri de licitație pentru atribuirea contractelor respective, manipulând Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

În realitate, spun anchetatorii atribuirea acestor tablete s-ar fi făcut anterior simulării procedurilor de licitație, prin proceduri ilegale de negociere fără publicarea prealabilă. 

Marian Vanghelie are la activ o condamnare la 11 ani și 8 luni de închisoare, pronunțată în primă instanță. La rândul său, Daniel Tudorache a fost trimis în judecată de DNA în „dosarul diamantelor”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW