Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Marian Corcodel, fost comandant în cadrul Jandarmeriei, condamnat cu executare

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 27 iulie 2023 Etichete: , , , , , , , ,

Marian Corcodel, fost comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei, a fost condamnat definitiv, joi, 27 iulie, de Curtea de Apel Bucureşti, la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, într-un dosar în care este acuzat că își îşi punea subalternii să fure motorină din unitatea pe care o conducea. Potrivit portalului instanțelor, decizia este definitivă. 

Pentru acuzația de camătă, în cazul lui Corcodel a fost dispusă încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor, iar pentru constituire de grup infracţional organizat a fost achitat în primă instanţă (Tribunalul Bucureşti) pe motiv că „fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a decis  încetarea procesului pentru prescrierea faptelor.

În același dosar, comisarul şef Octavian Cristescu, angajat al Direcţiei Generale de Protecţie Internă a MAI, acuzat că i-a asigurat „protecţie” lui Corcodel, a scăpat de acuzaţii tot prin prescrierea faptelor.

Adjunctul lui Corcodel, Daniel Iancu Preoteasa, şeful de stat major al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei) a primit  3 ani cu suspendare pentru delapidare şi efectuarea a 120 zile muncă în folosul comunităţii în cadrul ALPAB Bucureşti sau la Poliţia Locală Sectorului 1.

Georgică Adrian Băbănău (subofiţer de jandarmi, şoferul lui Corcodel), care primise o condamnare cu suspendare la Tribunalul Bucureşti pentru complicitate la delapidare, a scăpat de pedeapsă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a considerat că faptele s-au prescris.

Decizie definitivă după trei ani de la acuzații

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2011, colonelul Marian Corcodel, comandantul UM 0260 – Baza de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, folosindu-se de influenţa pe care o exercita asupra unor subordonaţi şi uzând în mod nelegal de prerogativele funcţiei sale, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, şi anume Daniel Iancu Preoteasa (şeful de stat major al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei) şi Georgică Băbănău (şoferul colonelului), scopul constituirii acestui grup fiind săvârşirea în mod repetat a unor infracţiuni de camătă şi delapidare.

Colonelul Corcodel îşi „împrumuta” subalternii cu sume cuprinse între câteva sute de euro şi câteva mii, uneori chiar şi zeci de mii, pentru care le percepea o dobândă între 10 şi 20%.

De asemenea, anchetatorii spun  că Marian Corcodel organiza, la o subunitate a Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei, adevărate petreceri la care luau parte magistrați, persoane din admnistrația publică și șefi din Ministerul de Interne. Întâlnirile ar fi avut loc, mai precis, la Complexul de pregătire, cazare și agrement ,,Felix Țopescu” din Băneasa, o subunitate a Bazei, cunoscută informal sub titulatura ,,La cavalerie”.

Citiți aici acuzațiile la adresa fostului comandant din cadrul Jandarmeriei

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW