Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Maria Magdalena Militaru, candidat pentru funcția de adjunct al procurorului-general. Puncte slabe: O insuficientă supraveghere din partea procurorilor a organelor de poliție judiciară

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 20 ianuarie 2020 Etichete: ,

Procurorul Maria Magdalena Militaru își susține în acest moment interviul în fața comisiei de la Ministerul Justiției pentru funcția de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorul Maria Magdalena Militaru a enumerat mai mulți factori importanți ce pot influența activitatea parchetului, printre care se regăsește lipsa de personal, dar și o insuficientă supraveghere din partea procurorilor a organelor de poliție judiciară.

„Ca puncte slabe am evidențiat existența unor scheme de personal necorelate cu volumul de activitate, existența unor parchete majore de personal cu grad mic de ocupare a schemelor de personal, un număr insuficient de grefieri. De asemenea, o insuficientă supraveghere din partea procurorilor a organelor de poliție judiciară, situații de implicare insuficientă a unora dintre procurori în soluționarea dosarelor și legislația fluctuantă”, a declarat candidatul pentru funcția de adjunct al procurorului-general.

Ca puncte tari ale Parchetului General, Militaru a enumerat următoarele:

 „Activitatea factorului uman. Procurori cu o bogată pregătire profesională și existența doar cu titlu de excepție a problemelor de disciplină atât în rândul procurorilor, cât și în cadrul celorlalte categorii de personal.

Există o preocupare permanentă în rândul procurorilor pentru cunoașterea și aprofundarea jurisprudenței ÎCCJ, a CCR, CEDO și CJUE, atât la nivel descentralizat cât și la nivel centralizat. De asemenea, existența cadrului legal pentru democratizarea procesului de luare a deciziei în cadrul unităților de parchet astfel încât prin convocarea Adunărilor Generale și a Colegiilor de Conducere se formează o mai largă participare a colectivului la actul de decizie și o coeziune internă sporită.

De asemenea, pot menționa ca puncte tari existența în cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel și parchetelor de pe lângă tribunale existența specialiștilor antifraudă, care aduc o contribuție importanță la celeritatea urmăririi penale și reducerea cheltuielilor judiciare”, a precizat aceasta.

Militaru, despre obiectivele pe care le-ar avea în calitate de adjunct al procurorului-general

Întrebată ce soluție are, în cazul în care ar ocupa funcția de adjunct al procurorului general, pentru a rezolva situația generată de implicarea insuficientă a unor procurori în soluționarea cazurilor, Militaru a răspuns:

„Din funcția de adjunct al procurorului-general, legătura directă cu procurorii de execuție probabil că este restrânsă. Însă printr-o colaborare cu procurorii cu funcții de conducere din cadrul celorlalte parchete și prin acest schimb de bune practici între procurorii cu funcții de conducere, să identificăm soluții pentru implicarea procurorilor.

Uneori, cred că în cadrul procurorilor cu funcții de execuție trebuie să identifici anumite abilități și o anumită aplecare spre un anumit gen de cauze penale. Dacă reușești să identifici acest lucru, reușești să determini și o implicare a lor în soluționarea cauzelor. Dacă repartizezi un procuror pe compartimentul de soluționare a cauzelor având ca obiect infracțiuni economice. Dacă procurorul nu are disponibilitatea să se aplece spre astfel de cauze și poate nici talentul necesar va conduce la o ineficiență a muncii lui.

Dacă ai constatat că el este mai aplecat spre soluționarea unor cauze de violență, sau altfel e gen de astfel de cauze e bine să le asiguri specializarea pe acest gen de cauze față de care are o înclinație naturală”.

Totodată, procurorul a vorbit și despre obiectivele pe care le-ar avea în calitate de adjunct, una dintre acestea fiind creșterea integrității instituțională. Fiind întrebată ce soluții are pentru a-și îndeplini acest obiectiv, Maria Magdalena Militaru a răspuns:

 „ Și aici tot într-o colaborare cu procurorii cu funcții de conducere de la parchetele din subordine și de la structurile specializate. Este important ca fluxul acesta informațional să curgă atât în sens descendent, cât și în sens ascendent, de la procurorii de la unitățile din subordine spre Parchetul General. Astfel încât, în situația în care la o unitate de parchet există anumite comportamente care deviază de la standardele deontologice, măsurile trebuie luate încă de la primele semne.

 Pentru că dacă nu se face acest lucru, ele se accentuează, sigur ajung și la cunoștința opiniei publice, și în principiu, chiar dacă un astfel de caz este izolat în rândul procurorilor din cadrul Ministerului Public, percepția va fi că este o situație generală la nivelul Ministerului Public și cred că o implicare a procurorilor cu funcții de conducere de la unitățile din teritoriu și de la structurile specializate, de a fi aproape de procurorii cu funcții de execuție, de a semnala și a vedea încă de la început anumite probleme de comportament și luarea măsurilor încă de la început va trata această problemă fără să o facă să escaladeze”.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *