Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Marea Britanie și Australia semnează un nou acord de apărare

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 21 martie 2024 Etichete: , , ,

Joi, la Canberra, Regatul Unit și Australia au semnat un nou Acord de apărare care permite deschiderea căii pentru primirea trupelor și schimbul de informații militare clasificate, conform raportului AFP.

Acest document include un „Acord privind statutul forțelor”, conform declarațiilor ministrilor celor două țări, care facilitează desfășurarea și operațiunile militarilor fiecăreia dintre ele pe teritoriul celeilalte.

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a semnat acest acord cu omologul său australian, Richard Marles, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Parlamentul de la Canberra.

Acest acord nu reprezintă un pact de apărare reciprocă complet, care să implice obligativitatea unei părți de a interveni militar în cazul în care cealaltă este amenințată sau atacată.

Cu toate acestea, cele două părți anunță că sunt „angajate să se implice” reciproc în cazul unei amenințări.

”Pe măsură ce lumea devine tot mai complexă şi mai incertă, trebuie să ne modernizăm partneriatele cele mai importante”, a subliniat Richard Marles.

”Acordurile pe care le-am încheiat azi (joi) vor garanta acest rezultat în viitor”, a dat el asigurări.

Unul dintre pilonii de bază ai AUKUS este de a furniza Australiei o flotă puternică de submarine cu propulsie nucleară.

Prin urmare, acordul semnat joi va facilita, de exemplu, instruirea marinarilor australieni pe submarine nucleare britanice sau instalarea unor echipaje britanice în Australia.

foto: X

Comentarii