Friday, December 13, 2024
Jurnalism corect


Marea Britanie ar putea furniza Ucrainei rachete cu rază lungă, urmând exemplul SUA

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 19 noiembrie 2024 Etichete: , ,

La summitul G20, Keir Starmer, prim-ministrul Marii Britanii, a subliniat necesitatea de a „dubla” sprijinul pentru Ucraina, în contextul intensificării războiului. Acesta a evitat să intre în detalii operaționale, dar a recunoscut că Regatul Unit trebuie să facă mai mult, în special după valul recent de bombardamente rusești care au afectat grav infrastructura energetică a Ucrainei, conform The Guardian.

În timp ce Statele Unite au permis recent utilizarea rachetelor Atacms de către Ucraina pentru a contracara o posibilă ofensivă ruso-nord-coreeană, discuțiile privind furnizarea de rachete Storm Shadow către Kiev sunt în continuare un subiect sensibil. Aceste rachete, oferite anterior de Marea Britanie și Franța pentru lovituri în interiorul granițelor recunoscute internațional ale Ucrainei, au o rază de acțiune similară cu Atacms, dar utilizarea lor împotriva Rusiei este puternic contestată.

„Am fost foarte clar de mult timp, trebuie să ne dublăm eforturile. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina dispune de ceea ce este necesar atâta timp cât este necesar, pentru că nu-i putem permite lui Putin să câștige acest război”, a declarat prim-ministrul.

Rusia acuză Occidentul că alimentează escaladarea conflictului. Vladimir Putin a avertizat că permiterea Ucrainei să lovească ținte în interiorul Rusiei ar putea implica NATO direct în război, iar purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a reiterat amenințarea de a lua măsuri adecvate. În paralel, lideri europeni precum Emmanuel Macron și Annalena Baerbock au descris decizia SUA de a intensifica sprijinul militar drept „esențială,” în timp ce Germania, prin cancelarul Olaf Scholz, continuă să rețină furnizarea rachetelor Taurus, ceea ce a generat tensiuni interne.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a acuzat SUA de escaladare. „Este clar că administrația demisionară de la Washington intenționează să ia măsuri pentru a continua să adauge combustibil la foc și să inflameze în continuare tensiunile din jurul acestui conflict”. El a adăugat: „Această decizie este nesăbuită, periculoasă, vizează o schimbare calitativă, o creștere calitativă a nivelului de implicare a Statelor Unite.”

Pe de altă parte, politicienii din Ungaria și membri ai echipei lui Donald Trump au criticat intens decizia SUA, acuzând Occidentul că riscă escaladarea spre un conflict global. Don Jr., fiul președintelui ales, a atacat complexul industrial militar american, sugerând că deciziile actuale ar putea complica planurile tatălui său de a aduce pacea.

În timp ce aliații occidentali dezbat următorii pași, Ucraina insistă asupra nevoii de sprijin suplimentar pentru a lovi logistică și baze militare ruse, considerând aceste acțiuni esențiale pentru a reduce impactul atacurilor Moscovei asupra teritoriului ucrainean.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW