Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Marea Britanie aduce acuzații de spionaj cibernetic împotriva FSB

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 7 decembrie 2023 Etichete: ,

Marea Britanie acuză FSB de spionaj cibernetic şi îl convoacă pe ambasadorul rus și a impus sancțiuni împotriva a două persoane, în urma unei presupuse încercări nereușite a spionilor cibernetici ruşi de a interveni în politica Londrei.

Conform unui comunicat emis de Ministerul de Externe din Londra, un grup de hackeri cunoscut sub numele de „Cold River”, presupus a fi afiliat Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a focalizat politicieni britanici, jurnaliști și organizații non-profit pe parcursul mai multor ani.

„Pot să confirm astăzi că Serviciile Federale de Securitate din Rusia, FSB, se află în spatele unui efort susţinut de a interfera în procesele noastre democratice”, a declarat Leo Docherty, ministrul adjunct de externe, într-o declaraţie adresată parlamentarilor.

„Au fost vizate persoane şi entităţi de profil înalt cu o intenţie clară, folosind informaţiile pe care le-au obţinut pentru a se amesteca în politica britanică”, acuză Foreign Office.

Această grupare este recunoscută și sub denumirile „Callisto” sau „Star Blizzard” și a fost acuzată în legătură cu divulgarea de e-mailuri private ce aparțin fostului şef al spionajului britanic Richard Dearlove, în 2022.

Grupul de hackeri este acuzat că a efectuat mai multe acte de piraterie împotriva politicienilor, funcţionarilor publici, a jurnaliştilor, a cadrelor universitare şi a altor persoane din viaţa publică. Hackerii s-au concentrat în principal pe interceptarea e-mailurilor private ale acestor persoane, inclusiv prin crearea de conturi false.

Se presupune că grupul asociat cu FSB – şi în special de divizia acestuia cunoscută sub numele de Centrul 18 – a avut ca obiectiv Regatul Unit prin furtul de informații de la persoane din sfera politică și publică începând cel puțin din anul 2015.

În ianuarie 2023, gruparea Cold River ar fi avut ca țintă trei laboratoare de cercetare nucleară din Statele Unite. Investigarea respectivă, fundamentată pe informații disponibile online și analize realizate de cinci experți în securitate cibernetică, a dezvăluit că o parte semnificativă a infrastructurii digitale utilizate de Cold River a fost dezvoltată de către Andrei Korineț, un profesionist IT în vârstă de 36 de ani din orașul Siktivkar din nordul Rusiei.

Contactat telefonic, Korineţ, una dintre cele două persoane asupra cărora Marea Britanie a impus sancțiuni joi, ar fi afirmat că nu are cunoştinţă de nicio măsură împotriva sa şi nici de motivul pentru care ar fi fost iniţiate astfel de sancţiuni.

De asemenea, se aşteaptă ca şi SUA să anunţe măsuri împotriva grupului.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW