Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Criza de coronavirus| Noi măsuri: Se suspendă activitatea de servire din restaurante, hoteluri și cafenele / Slujbele religioase, interzise / Zborurile către și dinspre Spania, suspendate două săptămâni / Prezența în stradă a poliției și jandarmeriei, întărită / Studenții la medicină vor fi recrutați / Ministrul de Interne, apel către diaspora

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 17 martie 2020 Etichete: , , ,

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, șeful DSU, Raed Arafat și Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI,  anunță noi măsuri pentru prevenirea răspândirii cazurilor de coronavirus și pentru diminuarea crizei provocate de această pandemie. 

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: „Am decis să propunem comitetului Național pentru situații de Urgență evaluarea unor măsuri, astfel încât am emis ordin de comandant, ordin al ministrului MAI, sau ordonanță militară. Vă aducem la cunoștință următoarele:

Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, activitate organizată de  restaurante, hoteluri, cafenele, sau alte localuri publice. (…)Este permisă organizarea de către aceste unități economice de profil a activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip drive-in, room-service sau livrare la client.

Suspendarea tuturor activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală în spații închise. 

Se interzice desfășurarea și organizarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschise. Organizatorii evenimentelor desfășurate în spații deschise, ce presupun participarea a maxim 100 de persoane, sunt obligași să dispună măsuri care să asigure distanța de minim 1 metru între participanți.

Am decis cu privire la transportul de marfă că: toți conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitate maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligația ca în punctul de trecere al frontierei să aibp asupra lor și să poarte mijloace individuale de protecție ca: dezinfectant, mănuși, mască, și să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinație. Conducătorii de vehicule menționați anterior care sosesc din zone roșii sau galbene sau care au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantinare dacă la prezentarea în vamă nu manifestă simptome asociate

Am decis cu privire la export: ansamblele și subansamblele echipamentelor medicale fabricate în România pentru beneficiari din afara țării nu fac obiectul restricțiilor la export

Referitor la evenimentul de pe Henri Coandă am decis următorul lucru: Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici spre Spania și dinspre Spania pentru toate aeroporturile din România pe o perioadă de 14 zile. Măsura intră în vigoare din 18 martie.

Cu privire la zborurile din Italia, am prelungit măsura suspendării acestora, zboruri către și dinspre Italia, pe o perioadă de 14 zile, începând cu 23 martie. (….)Măsurile nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare, sau care asigură servicii medicale de uregnță.

Am emis un ordin prin care am decis că pe durata stării de urgență instituită prin decret: Poliția Română va conduce operațional prin inspectoratele județene și prin Direcția Generală de Poliție a Municipiului București poliția locală care funcționează pe raza de competență.

Nu suntem în situația în care să închidem orașe, să raționalizăm alimente. Sunt fake-news-uri. Măsurile sunt luate pentru o distanțare socială(….)

Fac un apel către frații din Diaspora: nu este bine pentru compatrioții noștrii din țară să reveniți acasă. trebuie să vă aduc la cunoștință că veți intra direct în carantină sau izolare. Fac un apel la înțelepciune și responsabilitate”

Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: Au fost adoptate următoarele decizii: Structurile de poliție locală sunt coordonate de poliția națională. Sunt constituite echipe mixte de cercetare privind modul în care sunt respectate condițiile de izolare. A fost întărită prezența în stradă a poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră. Sunt înăsprite măsurile la frontieră”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: ” Vă informez că am emis ieri și azi a vizat ministrul de Interne mai multe ordine:

Primul ordin prevede măsuri de restituire a medicilor rezidenți a studenților și elevilor  în regim de voluntariat, în caz de necesitate, în sprijinul personalului medical. Începând de mâine, 18 martie, rezidenții la specialitățile medicină de urgență, anestezie, terapie intensivă, boli infecțioase, vor întrerupe stagiile de practică în toate celelalte secții în care sunt distribuiți și se vor prezenta la ora 12.00 la centrele de îndrumare pentru includerea în turele și gărzile secțiilor a căror specialitate o urmează.   

Rezidenții în specialitățile de medicină internă și  medicină de familie întrerup de asemenea stagiile de practică și se vor prezenta la DSP în vederea repartizării la serviciile de ambulanță, UPU, camerele de gardă sau secțiile de spital, în funcție de necesități.

Rezidenții aflați în alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat în vederea luării în evidență și repartizării în funcție de necesități din centrul în care se află acum.

Rezidenții din alte specialități decât cele enumerate vor fi luați în evidență pentru repartizarea în funcții de necesități.(…)

Programul de pregătire pentru obținerea atestatului în medicină de urgență prespitalicească va fi suspendat și cursanții se vor întoarce de urgență în unitățile de unde provin, respectiv UPU și serviciile de ambulanță.

La nivelul fiecărui centru univeristar din cadrul facultăților de medicină vor fi recrutați studenți începând cu anul IV pe bază de voluntariat pentru a sprijini activitățile din camerele de gardă.(…)Recrutări similare se vor face în fiecare județ în care există școli postliceale, începând cu anul II. Comitetele județene și locale de urgență se vor asigura de cazarea și hrănirea studenților și elevilor recrutați.

Au fost instalate 162 de corturi speciale pentru triaj medical la frontieră. Au fost instalate și în fața unor spitale, tot pentru triajul pacienților.

MApN prin alt ordin va folosi Spitalul Ana Aslan pentru tratarea celor cu forme ușoare și forme intermediare de coronavirus.

A fost activat Centrul Național de Conducere a Intervenției, într-o locație din afara Bucureștiului, care va coordona toate centrele județene.

Acest centru va fi la dispoziția MAI pentru toate operațiunile de coordonare a intervenției.

Din datele de până acum au fost confirmate 217 cazuri de infecție, 3373 carantină, 18.000 izolare la domicliu.

Urmează să se emită și alte ordine și dispoziții pentru pregătirea județelor pentru a sprijini populația.

Rugăm populația să asculte recomandările, să nu meargă la spital pentru simptome de viroză, febră, tuse – să ia legătura cu autoritățile”

 

 

Știre în curs de actualizare

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW