Friday, August 19, 2022
Jurnalism corect


Marcel Vela: În aceste zile am luat legătura cu piloți rezerviști care au acceptat să revină în sistem. Elicopterele SMURD vor zbura și noaptea

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 6 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că a luat legătura cu piloți rezerviști din cadrul Inspectoratului General de Aviație care au ieșit la pensie pentru a reveni în sistem, după ce, marți, în cadrul unei videoconferințe, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, s-a plâns că nu sunt destui piloți pentru a pilota elicopterele SMURD.

A avut loc un schimb dur de replici între ministru și Arafat, în urma evenimentului nefericit din Vâlcea, unde o fetiță, victima unui accident rutier, care se afla în comă, nu a fost preluată la timp de elicopterul SMURD.

„ Avem o veste bună, pentru toți românii din zona Moldova, zona Banat, zona Oltenia și zona Dobrogea. În aceste zile am luat legătura cu piloți rezerviști din cadrul Inspectoratului General de Aviație care au ieșit la pensie odată cu legea care a deschis ușa foarte larg pentru angajații ministerului și au acceptat să revină în sistem. Doresc să le mulțumesc. Sunt eroi, sunt patrioți, care au răspuns prezent la chemarea ministrului, pentru a-și face datoria față de țară, pentru că țara are nevoie de ei”, a transmis Vela.

Ministrul a mai transmis că va propune un proiect prin care toate orașele și municipiile să aibă posibilitatea să amenajeze locuri de aterizare și decolare autorizate pentru elicopterele SMURD/ISU.

Replici dure între Arafat și Vela

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a avut marți un schimb dur de replici cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, în cadrul unei videoconferințe, după ce o fetiță din Vâlcea care se afla în comă, nu a fost preluată la timp de elicopterul SMURD.

O fetiță din Vâlcea a intrat în comă după ce tatăl ei, aflat în stare de ebrietate, s-a răsturnat cu mașina. Aflată în comă, fetița a fost ținută cu orele în UPU, iar elicopterul SMURD care ar fi trebuit să preia copila nu a ajuns.

„Nu mai doresc să întâlnesc, să se repete, asemenea situaţii jenante, cu risc major să se piardă o viaţă. Şi dacă salvezi viaţa unui copil sau a unui român îmi asum orice risc pentru a lua măsuri coercitive pentru cei care nu şi-au îndeplinit sarcinile aşa cum prevede legea. Pe viitor, nu se va mai repeta în mandatul meu o asemenea situaţie, când un copil a suferit. Să ne înţelegem! Nu ne jucăm cu vieţile oamenilor, nu facem doar paradă la televizor, ce grozav organizăm noi salvarea oamenilor şi sâmbătă era să moară un copil. Din neglijenţă sau proastă organizare, să zic pe româneşte”, a spus Vela.

Red Arafat i-a răspuns ministrului că este nevoie de piloți, iar Vela i-a replicat „Faceți rost de piloți!”.

„Motivul pentru care zboară numai cele două centre este pentru că au echipe care să asigure funcţionalitatea elicopterului 24 din 24. În celelalte centre, dacă decolează un elicopter noaptea, după o anumită oră înseamnă că a doua zi acest elicopter nu intră în serviciu decât după ora 11 – 12 sau 1 după-masa. Şi pun în risc anumite intervenţii primare să nu se rezolve. Pentru asta s-a luat decizia ca două puncte din ţară să facă misiunile peste tot în ţară ca transfer şi când avem avionul le facem şi cu avionul şi asta se face. Dacă, de exemplu, Timişoara decolează sau Aradul sau Craiova, dacă merg la ora 1 în misiune, a doau zi îşi reia misiunea la ora 1 după-masa, pentru că au ore de odihnă şi din cauza asta am luat această decizie”, a explicat Raed Arafat în timpul videoconferinței cu prefecţii din ultima zi a anului 2019.

Marcel Vela a întrebat ce s-a făcut în 20 de ani pentru a se face rost de piloți:

„Ce aţi făcut de 20 de ani să faceţi rost de piloţi? Nu îmi răspundeţi, că ştiu! Deci avem elicoptere, avem medici, dar nu avem piloţi. Dar avem oameni accidentaţi care mor. Români care mor pentru că noi nu avem piloţi. Angajaţi piloţi! Care e problema?”.

Raed Arafat i-a explicat ministrului faptul că pentru a fi pilot de elicopter SMURD, este nevoie ca persoana respectivă să aibă minim 1000 de ore de zbor ca să poată să fie comandant de aeronavă pe SMURD.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW