Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu vrea reglementarea pieței la energie până pe 1 septembrie 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 august 2022

În condițiile în care costurile cu schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie ar putea costa bugetul de stat peste 40 miliarde lei, conform unor estimări, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, vrea să pună povara creșterii costurilor către producători. 

Într-o declarație făcută marți, 9 august, pe holurile Palatului Parlamentului, liderul social-democraților a transmis că se opune alocării a 31 miliarde lei, așa cum a solicitat Ministerul Energiei, pentru despăgubirea firmelor din domeniul energiei.

„Nu se mai poate continua pe această Ordonanță. Nu putem aloca 3% din PIB speculei din energie. Această compensare trebuia să fie pe o perioadă limitată, ca apoi să vină Ministerul Energiei cu niște soluții. Este exclus să dăm 31 miliarde pentru Ministerul Energiei. Trebuie pe zona casnică o reglementare a prețului”, a subliniat Marcel Ciolacu.

PSD vrea reglementare

În același timp, președintele PSD afirmat, fără a intra în detalii, că va propune în următoarea ședință a coaliției de guvernare un set de măsuri care vizează reglementarea pieței la energie.

„Pe producători i-am supraimpozitat cu 80-85%, iar cei care vând, de la 400-500 lei/MW la 2.000 lei/MW nu au nicio reglementare. În această zonă trebuie intervenit, nu neapărat cu o supraimpozitare. Noi avem trei soluții, pe care le vom prezenta în ședința de coaliție. Trebuie să venim cu o soluție până în anul 2025. În zona casnică este exclus să nu se vină cu o reglementare. (…) Până în 1 septembrie trebuie luată această hotărâre”, a afirmat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Schema de plafonare și compensare, valabilă până la 31 martie 2023

Intrată în vigoare de la 1 aprilie, schema de plafonare și compensare prevede un preț maxim la energie electrică de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh și de maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv.

La geze naturale prețul este plafonat la maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

Pentru consumatorii noncasnici, la energie electrică preţul este de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, iar, la gaze, maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru un consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienţi.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW