Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu vrea închiderea MCV fără desființarea Secției Speciale

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 12 noiembrie 2021

Reprezentanții PSD și PNL negociază formarea unei coaliții de guvernare. Un punct sensibil al discuțiilor reprezintă Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înființată în timpul guvernării PSD și pe care liberalii o vor desființată.

Chestionat vineri, 12 noiembrie, în legătură cu soarta SIIJ, președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a declarat împotriva desființării, dar încrezător că Mecanismul de Cooperare și Verificare va fi ridicat de Comisia Europeană.

Nu e clar cum are de gând Marcel Ciolacu să-i convingă pe decidenții de la Bruxelles să renunțe la MCV, în condițiile în care, în ultimul raport, Comisia Europeană a criticat dur autoritățile au fost criticat dur pentru că nu au desființat Secția Specială.

Ce spune Comisia de la Veneția

La începutul lunii iulie, Comisia de la Veneția și-a dat acordul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție .

Forul european arată, însă, că parlamentarii ar trebui să renunțe la amendamentul adoptat de Camera Deputaților, prin care magistrații pot fi trimiși în judecată cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. De altfel, sursele Main News spun că acest amendament nu va trece și de Senat.

El a fost susținut de UDMR, care a mizat și pe preluarea dosarelor de către Parchetul General. Motivul era legat de funcția de Avocat al Poporului, râvnită de UDMR, SIIJ fiind instrument de negociere în coaliție.

Secția Specială a fost operaționalizată în octombrie 2018, în mandatul ministrului Tudorel Toader. De atunci, structura aflată în subordinea Parchetului General a avut parte de numeroase critici din partea unei părți a magistraților români și din partea unor foruri internaționale.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW