Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu renunță la plafonarea plăților cash

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 7 noiembrie 2023

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat marți, 7 noiembrie, că, în prima ședință a Executivului, vor fi revizuite prevederile privind limitarea plăților cash. Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice, cu două excepții, plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi, a spus șeful Guvernului. 

„Am spus că voi fi mereu alături de micii întreprinzători și de oamenii simpli, fără excepție. În ultimele zile am avut mai multe discuții cu aceștia, cât și cu mediul de afaceri și cu reprezentanții sistemului bancar. Și mi-au spus anumite lucruri de bun simț legate de măsurile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor legate de cash. Acești oameni nu sunt evazioniști, ci sunt cei pe umerii cărora se sprijină această țară”, a scris Ciolacu într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Premierul are și un mesaj pentru evazioniștii care au profitat de această discuție din spațiul public: „Voi veni peste voi! Voi veni și vă voi scoate din vămi, vă voi scoate din birourile instituțiilor statului, vă voi scoate de peste tot! Așa cum am început războiul cu cei care distrug viețile oamenilor cu păcănelele, nici voi nu veți scăpa”, este amenințarea lui Marcel Ciolacu.

Context

Potrivit pachetului de măsuri fiscale pentru care Guvernul României și-a asumat răspunderea în Parlament, de la 11 noiembrie se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică.

Sunt interzise de asemenea încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

La fel, se pot face încasări și plăți între o persoană juridică și o persoana fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană.

Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.

Conform proiectului publicat în Monitorul Oficial, dacă nu se respectă plafoanele de mai sus se aplică amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul. Se pot face încasări și plăți între două persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW