Marcel Ciolacu, probabil marele beneficiar al deciziei CCR în cazul Șoșoacă: „Hotărârea pare disproporționată în raport cu principiul democratic”
Premierul Marcel Ciolacu, cel mai probabil marele beneficiar excluderii Dianei Șoșoacă din alegerile prezidențiale, a criticat printr-un mesaj transmis pe Facebook decizia Curții Constituționale.
„Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Șoșoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporționată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege și de a fi ales. Rolul principal al CCR este de a apăra candidații și dreptul lor de a fi aleși, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susține întotdeauna că funcțiile trebuie câștigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esența democrației. Sub aceste aspecte, consider că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri și aceasta să conțină argumente legale și constituționale puternice. Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuție serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curții Constituționale”, a transmis Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.
Curtea Constituţională a hotărât sâmbătă să anuleze candidatura Dianei Șoșoacă pentru funcția de președinte al României, după ce judecătorii au admis contestațiile depuse de Amalia Bellantoni, fostă membră SOS, și Mihai Gheorghe Ursa. În aceste condiții, șansele liderului AUR, George Simion, de a intra concura în turul al doilea cu Marcel Ciolacu au crescut exponențial. Pentru liderul PSD o confruntare cu Simion, pe modelul de la alegerile din anul 2000 când Ion Iliescu l-a învins pe Corneliu Vadim Tudor, ar reprezenta scenariul ideal.
Potrivit G4Media.ro, cei cinci judecători care au luat decizia au fost numiți de PSD și UDMR: Marian Enache (propus de PSD), Bogdan Licu (fost prim adjunct al procurorului general, propus de PSD), Attila Varga (propus de UDMR), Cristian Deliorga (fost judecător la Curtea de Apel Constanța, propus de PSD) și Gheorghe Stan (fost șef controversat al Secției Speciale pentru magistrați, propus de PSD).
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii