Sunday, May 5, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu pentru Bloomberg: Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am avea printre anumiți politicieni populiști europeni?

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 7 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Aliații Ucrainei trebuie să mențină o poziție fermă în sprijinul țării împotriva Rusiei, altfel există riscul de a consolida forțele populiste din întreaga Europă, prin victoria lui Vladimir Putin, a avertizat Marcel Ciolacu într-un interviu acordat Bloomberg.

În cadrul acestui interviu, premierul a tras un semnal de alarmă și a subliniat că „în Europa ar putea să apară mai multe figuri similare cu Putin, dacă solidaritatea în jurul Kievului se deteriorează.” Ciolacu a mai menționat că Guvernul României își va menține angajamentul său de a oferi sprijin Ucrainei, chiar dacă aliații europeni arată semne de retragere în ceea ce privește conflictele actuale, în special în contextul conflictului din Israel care a acaparat atenția și a umbrit invazia Rusiei.

El a subliniat că, în opinia sa, „conflictul din Orientul Mijlociu se va rezolva probabil mai devreme decât războiul de lângă România”.

„România va continua să ajute Ucraina, indiferent de costurile politice. Aceste costuri politice sunt mai puțin importante decât precedentul pe care l-ar crea o victorie rusă”, a spus Ciolacu pentru sursa citată.

Marcel Ciolacu a subliniat, de asemenea, creșterea sprijinului pentru forțele de dreapta și populiste în întreaga Europă, chiar dacă unele dintre acestea au manifestat sprijin pentru guvernele care susțin Ucraina și au exprimat dezaprobare față de relațiile cu Rusia. În Germania, avansul partidului de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania, a fost influențat în parte de atitudini pro-rusești.

„Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am avea printre anumiți politicieni populiști europeni?” a întrebat Ciolacu în cadrul interviului.

Liderii UE mențin o poziție unită în ceea ce privește relațiile cu Rusia și discută despre un al 12-lea pachet de sancțiuni, evaluat la 5 miliarde de euro în comerțul cu Rusia. Cu toate acestea, au apărut semne de slăbire a sprijinului, inclusiv într-o farsă telefonică cu premierul italian Giorgia Meloni, care a sugerat că există o oboseală în susținerea Kievului.

România a avut un rol cheie în menținerea sprijinului economic pentru Ucraina prin exporturile de cereale. Capacitatea României de a exporta cereale ucrainene a crescut semnificativ, ajungând la 3 milioane de tone pe lună, și se preconizează că va continua să crească la 4 milioane de tone în lunile următoare, potrivit declarației lui Ciolacu.

De asemenea, premierul a afirmat că alegerile de anul viitor nu vor afecta sprijinul României pentru Ucraina: „Să nu uităm că anul viitor avem alegeri pentru Parlamentul European și dacă vom vedea mai multe voci extremiste în adunare – asta ar crea o vulnerabilitate mai mare în interiorul UE”, a spus Ciolacu.

FOTO: news.ro

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW