Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu l-a propus pe Victor Negrescu pentru portofoliul de comisar european din partea României

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 22 august 2024

Premierul Marcel Ciolacu i-a transmis joi președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că nominalizarea Guvernului României pentru portofoliul de comisar european din partea României va fi europarlamentarul Victor Negrescu. 

„Este actualul vicepreședinte al Parlamentului European, Victor Negrescu. Ne-am făcut un calendar. Luni o să înaintăm propunerea din partea Guvernului României. Este atributul premierului României. Am stabilit cu domnul Nicolae Ciucă să avem o discuție în următoarele zile. O să avem o discuție și cu președintele României pentru că este reprezentantul în Consiliul European. (…) Trebuie să avem un portofoliu cât mai important”, a declarat joi Marcel Ciolacu, la finalul întrevederii avute la Bruxelles cu Ursula von der Leyen.

Tensiuni în coaliție

Propunerea nu este văzută cu ochi buni de toată lumea. Într-un mesaj publicat marți pe pagina sa de Facebook, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a transmis că decizia privind numirea comisarului european nu ar trebui să îi aparțină exclusiv lui Marcel Ciolacu.

„Din păcate, în acest moment, România este unul dintre statele care nu a făcut încă propunerea de comisar european. Așa cum îi spune și titulatura, comisarul european este al României – nu al PSD, care pare să înțeleagă tot mai puțin asta. Desemnarea unui comisar european nu este atributul unui singur om, fie el și prim-ministru, ci este o decizie care trebuie luată în interesul României, în cadrul coaliției. Nu este un post de partid, ci este o poziție esențială pentru țară în următorii ani”, a transmis Nicolae Ciucă.

Cu toate acestea, liberalii nu au pârghiile necesare pentru a bloca transmiterea propunerii lui Negrescu. Potrivit premierului, decizia va fi formalizată luni de către Guvern.

Victor Negrescu este licențiat în științe politice, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București și a terminat un master în afaceri europene și internaționale la Universitatea Pierre-Mendès-France din Grenoble. De asemenea, are un doctorat în științe politice la SNSPA. A fost ministru delegat pentru afaceri europene în guvernele Mihai Tudose și Viorica Dăncilă.

Comentarii