Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu, după vizita în Kiev: Gloanţele şi bombele lui Putin urmăresc uciderea sistematică a unei naţiuni

By Diochetanu Andreea , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 26 aprilie 2022

Marcel Ciolacu, președintele camerei Deputaților și liderul PSD, a precizat marți seara, după ce Guvernul a făcut cunoscută vizita acestuia alături de premierul Nicolae Ciucă la Kiev, că a transmis două mesaje „majore” în cadrul întâlnirilor avute cu oficialii ucraineni, inclusiv cu președintele Volodimir Zelenski.

Liderul social-democraților le-a transmis oficialilor ucraineni că România vrea să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România.

„Am fost, în a treia zi de Paște, în Ucraina pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor, din care fac parte și numeroși etnici români, un popor greu încercat, care nu a cunoscut liniștea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creștinității.
Am avut convorbiri cu președintele Volodimir Zelenski, cu premierul Denys Shmyhal și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan #Stefanciuk. Mai mult, am fost să văd, la Irpin și Borodianka, distrugerile comise de armata rusă.

În cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, am transmis două mesaje majore:

1. România vrea să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, să ne implicăm activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii.

2. Am susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România – acesta fiind un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat în procesul de aderare”, a transmis Marcel Ciolacu, pe Facebook, marți seara.

Anterior, Marcel Ciolacu a menționat, într-o postare pe Twitter, că a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea, integritatea teritorială și statutul de țară candidată la Uniunea Europeană al Ucrainei, în discuțiile avute cu președintele Zelenski.

„Ucraina, Republica Moldova și Georgia se pot baza pe România, ca un centru are oferă securitate și dezvoltare. Am pledat pentru mai multe drepturi pentru românii din Ucraina, precum în România și în Uniunea Europeană”, a scris Ciolacu pe contul său de Twitter, unde a și publicat o fotografie de la discuțiile cu Zelenski.

Totodată, într-un comunicat al Camerei Deputaților, citat de News.ro, sunt reluate afirmațiile lui Ciolacu din postarea de pe Facebook, dar sunt incluse și declarațiile susținute de Ciolacu după întâlnirea cu Zelenski.

„Sunt astăzi aici pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor care nu a cunoscut alinarea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creştinătăţii. Sunt aici să vă spun că bombele nu vor opri niciodată triumful Binelui asupra Răului! Adresez condoleanţe familiilor victimelor acestui război ilegal şi nejustificat. Prin atrocităţile comise, Rusia lui Putin a contestat însăşi temelia civilizaţiei şi democraţiei europene şi occidentale.

În faţa dumneavoastră, nu mă feresc de cuvinte: trebuie spus clar şi răspicat că ce se întâmplă acum în multe locuri din Ucraina este un genocid. Gloanţele şi bombele lui Putin urmăresc uciderea sistematică a unei naţiuni. Aceste crime nu pot rămâne nepedepsite şi comunitatea internaţională trebuie să se asigure că se va face dreptate pentru Ucraina”, a transmis Ciolacu.

Potrivit acestuia, România şi-a exprimat în toate forurile internaţionale, şi pe toate canalele, sprijinul ferm pentru Ucraina.

„Nu putem avea ca parteneri de dialog o ţară care preferă violenţa tancurilor în locul diplomaţiei politice. Rusia trebuie izolată pe plan internaţional, de aceea vom susţine, fără rezerve, toate măsurile care vor reduce capacitatea de luptă a acestui regim criminal. Acum trebuie să demonstrăm că Ucraina nu va fi vreodată singură.

De aceea, România este un susţinător ferm al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova şi Georgia. Vom face acest lucru pentru că suntem legaţi de dorinţa unei vieţi mai bune pentru cetăţenii noştri, dar şi de ataşamentul faţă de libertate şi democraţie. Vom face acest lucru convinşi fiind că minoritatea românească din Ucraina va trăi în siguranţă şi se va bucura de aceleaşi drepturi pe care le au toate minorităţile din Uniunea Europeană”, a mai declaat Ciolacu după întâlnirea cu Zelenski, conform sursei citate.

Context

Guvernul României a anunțat marți seara, 26 aprilie, că premierul Nicolae Ciucă a efectuat o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, el fiind însoțit de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Cei trei oficiali români au purtat discuții inclusiv cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

De asemenea, au avut loc întrevederi și cu prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, și președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

Cei trei oficiali au vizitat localitățile Borodianka și Irpin, de lângă Kiev, „puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei”.

Foto: Facebook/ Marcel Ciolacu

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More here on that Topic: mainnews.ro/marcel-ciolacu-dupa-vizita-in-kiev-gloantele-si-bombele-lui-putin-urmaresc-uciderea-sistematica-a-unei-natiuni/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/marcel-ciolacu-dupa-vizita-in-kiev-gloantele-si-bombele-lui-putin-urmaresc-uciderea-sistematica-a-unei-natiuni/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *