Sunday, November 28, 2021
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu premierul Florin Cîțu pe tema PNRR: Avem reforme care să fie incluse

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 mai 2021

În urma întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Florin Cîțu pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că formațiunea sa are pregătite mai multe reforme care să fie incluse în documentul care va fi trimis Comisiei Europene.

„Au fost prezentate niște principii și cam care este viziunea. Avem o promisiune că ni se va trimite acest plan. Nu am avut detaliile reformelor. Aveam și noi reforme care să fie incluse în PNRR. În continuare Planul Național de Redresare și Reziliență nu are o viziune clară. Nu cunoaștem concret ce granturi vor merge către IMM-uri, reformele detaliate pe zona de pensii”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul întâlnirii cu premierul Florin Cîțu, de la Palatul Victoria.

Plenul reunit al Parlamentului trebuie să ratifice, cu o majoritate de două treimi, creșterea contribuției României la bugetul Uniunii Europeane, în mod excepțional și temporar, la 2% din din venitul național brut (VNB) pentru finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, acesta fiind și principalul motiv al atitudinii binevoitoare a premierului Cîțu față de liderul, cu care s-a contrat puternic în ultimii ani.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Din alocarea totală pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 13,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 16 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW