Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu, despre vizita în Ucraina: Am fost cu o majoritate politică. Florin Cîțu a făcut parte din alt scenariu / UPDATE Reacția președintelui Senatului

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 28 aprilie 2022

UPDATE Florin Cîțu l-a contrazis pe Marcel Ciolacu și a precizat că a aflat de la oficialii ucraineni că președintele Camerei Deputaților nu se va deplasa alături de el în Ucraina.

Am aflat luni de la partea ucraineană, am aflat că domnul Ciolacu nu mai vine pe 27, nu am știut ce se întâmplă. Invitația a fost adresată Senatului. V-am spus că am aflat de la partea ucraineană(…)Nu m-a sunat. Cealaltă vizită, România are dreptul să meargă oricând, invitația a fost separată”, a spus Florin Cîțu, joi, în Parlament.

M-aș uita la partea bună a lucrurilor, trei oficiali ai statului român au mers în 2 zile în Ucraina. Îi susținem pe ucraineni pe toate fronturile, era nevoie de prezența noastră acolo”, a adăugat președintele Senatului.

Știrea inițială

Marcel Ciolacu a explicat joi, 28 aprilie, motivele pentru care România a avut două delegații care s-au deplasat în zile diferite la Kiev, deși, inițial, anunțase că vizita în Ucraina va fi făcută alături de președintele Senatului, Florin Cîțu.

Amândoi am fost invitați, dar, între timp, pe căile diplomatice, s-a creionat această deplasare împreună cu domnul prim-ministru și corectă, ținând cont de semnalul politic dat României Ucrainei(…)Domnul Florin Cîțu a făcut parte din cu totul alt scenariu, mai amplu, cu alți președinți de parlamente europene”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, la sediul PSD.

Marcel Ciolacu susține că cele două delegații au avut obiective „total separate”, întrucât cea formată din prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și președintele Camerei Deputaților a reprezentat „voința poporului român”

„Am fost cu o majoritate parlamentară și politică în Ucraina, fiind împreună, în aceeași delegație, peste 65% din Parlament(…)A fost o decizie pe care am luat-o cu prim-ministrul, a fost informat și Președintele României, domnul prim-ministru având mandat de la Președintele României”, a adăugat Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților a precizat că l-a informat pe președintele Senatului că nu va face parte din prima delegație „cu câteva ore înainte de a pleca cu domnul Ciucă”.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a făcut miercuri, 27 aprilie, o vizită în Ucraina şi s-a deplasat la Hostomel şi Irpin, a anunţat preşedintele Radei Supreme din Ucraina, Ruslan Stefanciuk. Alături de Florin Cîțu, au participat și preşedinţii parlamentelor din Macedonia de Nord şi Elveţia.

Cu o zi înainte, o altă delegație a României, formată din premierul Nicolae Ciucă, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-a deplasat la Kiev, unde a avut o întâlnire cu președintele Volodymyr Zelenskiy și cu premierul Denys Smyhal.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW