Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu, despre „taxa pe boală”: Concediile medicale sunt un venit

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 2 aprilie 2024

Guvernul nu renunță la „taxa pe boală”. În ciuda criticilor venite din partea asociaților de pacienți dar și a opoziției, premierul Marcel Ciolacu a insistat marți asupra necesității menținerii acestui bir. 

Cu toate acestea, premierul a explicat că, în Parlament, Ordonanța de urgență va fi modificată, astfel încât anumite categorii de pacienți să fie exceptate, cum ar fi bolnavii de cancer sau femeile gravide.

„Concediile medicale sunt un venit. Până acum, ce am spus foarte clar, că pentru cei cu boli cronice, pentru cei bolnavi de cancer, pentru tinerele mame, sunt total de acord să se elimine. O să vorbesc cu domnul Simonis şi o să facem foarte rapid, sper săptămâna aceasta”, a declarat Marcel Ciolacu.

Începând din acest an, angajații care se îmbolnăvesc ar trebui să primească mai puțini bani pentru concediul medical, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată de guvernul PSD-PNL la finele anului trecut.

Concret, pe lângă (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10%, statul urmează să rețină în plus și contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%. Măsura, care ar trebui să aducă mai mulți bani la buget, a fost criticată dur de opoziție, dar și de către asociațiile de pacienți.

PNL și PSD s-au sucit, în Parlament

Acum, după ce în guvern, au adoptat noua taxă, social-democrații și liberalii din senat au votat în favoarea eliminării acesteia.

„Am făcut acest demers ca urmare a mesajelor pe care le-am primit de la români şi am să vă dau citire unui mesaj: Doamna senator, de când am început tratamentul pentru cancer, viaţa mea şi a familiei mele e măsurată în ore, cât mai am până fac o rundă de tratament, cât mai am până la următorul control, cât mai am până la următoarea rundă de chimio. Fiecare zi înseamnă oră de luat medicamentul x, oră de luat medicamentul y. Nu vem nevoie de griji în plus, ducem deja pe umeri o povară mult prea grea. Vă rog să eliminaţi impozitarea, îndreptaţi situaţia”, afirmat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.

USR: Zeciuiala pe necaz nu a oprit însă nicio fraudă

Noua taxă a fost criticată dur de reprezentanții USR. Aceștia solicitat vehement în Parlament eliminarea acesteia pe motiv că afectează veniturile persoanelor în timp ce au nevoie de tratament medical, fără însă a opri frauda concediilor medicale fictive.

„Problema este alta, că au tot amânat să accepte soluția de eliminare până au încasat 10 milioane de euro deja de la 5000 de mame care tocmai au născut, 9000 de angajate cu sarcini cu risc maternal, 25.000 de părinți care au avut nevoie de zile alături de copiii bolnavi (5000 dintre ei la chimioterapie sau alte tratamente oncologice) și alți angajați cu diverse necazuri. Zeciuiala pe necaz nu a oprit însă nicio fraudă, pentru că întocmai cei care ar trebui sa o oprească mai ‘bagă un medical’ când vor să fugă de responsabilitate. Au fost doar 36 de controale în primul trimestru din 2023”, a declarat senatoarea USR Oana Țoiu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW