Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu, despre legea PSD-PNL care dezincriminează evaziunea fiscală: Nu mă interesează să bag pe nimeni la pușcărie. Mă interesează banii pe care trebuie să îi dea înapoi

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 20 decembrie 2023

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că legea care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub 1 milion euro, adoptată de Parlament la propunerea sa și a lui Nicolae Ciucă, are ca scop o mai bună recuperare a prejudiciului de către stat.

Parlamentul a adoptat marți, la foc automat, un proiect de lege prin care cei care comit infracțiunea de evaziune fiscală, iar prejudiciul este sub 1 milion euro, pot scăpa de închisoare, dacă în timpul urmăririi penale plătesc prejudiciul plus 25%. Cu alte cuvinte, un credit pe care infractorii l-ar putea lua de la statul român și implicit un semnal de încurajare pentru încălcarea legislației.

„Art.10 – (2) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6, art.8 sau 9, dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceste condiții este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amenda”, se arată în textul de lege adoptat de Parlament.

Ciolacu: Mă interesează banii pe care trebuie să îi dea înapoi

Nu de aceeași părere este și Marcel Ciolacu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege. Într-o declarație de acordată presei, la scurt timp după adoptarea Legii bugetului de stat pentru 2024, premierul a susținut că prin acest act normativ se urmărește o mai bună recuperare a prejudiciului.

În plus, susține Ciolacu, nu vor ieși din închisori infractorii condamnați pentru fapte de evaziune fiscală la care prejudiciul a fost sub 1 milion euro.

„În primul rând, nu iese nimeni din pușcărie. În proiectul mei și al domnului Nicolae Ciucă… DIICOT și DNA nu mai aveau competențe. De obicei, la evaziune fiscală este un grup organizat. Cineva s-a ocupat în trecut ca DIICOT nu mai are competențe. S-a introdus până la 15 ani de închisoare pentru evaziunea fiscală. Dezincriminarea fiscală nu există. (…) Cine încalcă legea a doua oară merge la pușcărie. Nu mă interesează să bag pe nimeni la pușcărie. Pe mine mă interesează banii pe care trebuie să îi dea înapoi”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii