Marcel Ciolacu, despre aderarea României la Schengen: Cerințele nu mi se par exagerate. Cu toții ne dorim întărirea frontierei
Marcel Ciolacu a oferit declarații după ședința de la PSD, luni, 11 decembrie, unde s-a discutat calendarul bugetului pentru anul 2024, care va trece în această săptămână de Guvern, susținând că până de Crăciun va fi votat în Parlament. De asemenea, premierul a oferit detalii și despre cerințele impuse României în ceea ce prievește aderarea la Schengen.
„Mă bucur că am declanșat negocierile, Austria e mai flexibilă. Normal că nu puteau anunța triumfalist că România va intra fără condiții în Schengen cu aeroporturile. Ministrul de Interne va merge la negocieri în Slovenia. Probabil că discuția cu intrarea cu granițele terestre va continua anul viitor.”
De asemenea, premierul a precizat că „cerințele nu i se par exagerate”, întrucât „cu toții ne dorim întărirea frontierei”.
Întrebat despre preluarea de azilanți, Ciolacu a spus: „Nu am văzut afgani și sirieni care să vrea să vină în România. În martie vom intra în Schengen cu aeroporturile. Depinde și de Olanda, care are rezerve față de Bulgaria. Așteptăm această decizie a Olandei pentru a vedea abordarea pe care o va avea România ulterior. Așteptăm decizia parlamentului din Olanda și apoi voi sta de vorbă cu președintele României și cu Reprezentanța României la Bruxelles.”
Liderul Executivului a mai subliniat, luni, că „se va produce o creștere de 5% în cadrul întregului sistem bugetar, cu excepția demnitarilor”, iar unele ministere vor beneficia de majorări semnificative. Întrebat despre deficitul de anul viitor, Ciolacu a spus că aceats va fi „ cu minim 0,5% față de cât închidem anul acesta, va fi sub 5%”.
„Va fi un buget istoric la educații 4,1%. La Transporturi e o majorare consistentă, avem o majorare la Ministerul Sănătății, la CNAS. Eu m-am săturat să văd breaking news-uri că nu sunt bani de medicamente, nu se plătesc spitalele”, a spus Ciolacu.
„Deficitul din 2024 va fi sub 5% și va fi cu cel puțin 0,5 puncte mai mic decât deficitul din acest an, a mai spus Ciolacu. Guvernul României și-a asumat creșterea contribuțiilor la pilonul II de pensii. Dacă nu respect acest jalon din PNRR, Comisia Europeană ne oprește banii. Nu poți să păcălești Comisia Europeană, când faci acest lucru, Comisia oprește banii. Vineri vom depune cererea de plată numărul 3 din PNRR. Am finalizat renegocierea PNRR, am eliminat pragul de 9% din PIB pentru pensii, am integrat RePowerEU. Probleme mai substanțiale sunt la jalonul 206, la microîntreprinderi, dar vom vedea ce măsuri se iau în ordonanța-trenuleț pentru buget.”
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii