Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu: Alegerile anticipate, soluția pentru o guvernare social-democrată

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 27 septembrie 2021

Marcel Ciolacu i-a felicitat luni, 27 septembrie, pe social-democrații germani pentru victoria obținută la alegerile parlamentare federale de duminică. Liderul PSD consideră că declanșarea alegerilor anticipate în România ar reprezenta soluția pentru o guvernare social-democrată, „în ton cu restul Europei”.

Faptul că alegătorii celui mai puternic stat european cred că politicile de stânga îi pot proteja cel mai bine într-o asemenea situație de criză este un semnal puternic pentru toate țările Uniunii Europene. Inclusiv pentru România, unde un guvern de dreapta, aflat în derivă, a devenit un pericol la adresa stabilității statului. De aceea, cred că alegerile anticipate reprezintă soluția pentru a da României o guvernare social-democrată, în ton cu restul Europei”, a scris Marcel Ciolacu, luni, pe Facebook.

Liderul PSD l-a felicitat pe Olaf Sholz, liderul social-democraților germani, pentru victoria obținută la alegerile federale de duminică.

Stânga are șansa reală de a conduce destinele Germaniei în următorii ani și de a reda Europei o dimensiune socială și umană. Asta am transmis și când am fost la Berlin, alături de PES, pentru a-i susține pe colegii din SPD”, a precizat Ciolacu.

Context

Partidul Social-Democrat (SPD), condus de Olaf Scholz, a câștigat alegerile parlamentare federale din Germania, după ce a obținut 25,7% din voturi, potrivit datelor furnizate de Bundeswahlleiter. Pe al doilea loc s-a clasat Uniunea Creștin-Democrată, partidul cancelarului Angela Merkel, cu 24,1% din procentul total de voturi.

Verzii au obţinut 14,8%, liberal-democraţii (FDP) 11,5% şi extrema-dreaptă (AFD) 10,3%. Die Linke (stânga radicală) a obţinut 4,9% din voturi.

Candidatul SPD pentru funcţia de cancelar este Olaf Scholz, ministru federal de finanțe și vicecancelar în cabinetul condus de Angela Merkel. Din 2011 până în 2018 a fost primar general al orașului Hamburg.

Liderul CDU, Armin Laschet, este cel susținut de partid pentru funcția de cancelar. El este de patru ani prim-ministru în Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land al Germaniei. Este un apropiat al Angelei Merkel și omul pe care chiar actualul cancelar german și-l dorește în funcția pe care o părăsește după 16 ani.

Timp de 16 ani, cancelarul Angela Merkel a condus un guvern de creștin-democrați de centru-dreapta (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială, CDU/ CSU).

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW