Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


MApN, după atacurile asupra porturilor Reni și Ismail: Dronele nu au intersectat spațiul aerian al României

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 3 august 2023 Etichete: , , , , ,

Dronele utilizate de Rusia în atacurile care au vizat porturile ucrainene din localitățile din Ismail și Reni nu au intersectat spațiul aerian al României, a precizat, joi, 3 august, Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Oficialii MApN s-au autosesizat cu privire la informațiile transmise în spațiul public de primarul  comunei Ceatalchioi, județul Tulcea, referitoare la suspiciuni de cădere accidentală pe teritoriul României, a unor părți dintr-o dronă implicate în atacurile Rusiei de miercuri, 2 august, asupra portului ucrainean Ismail. 

O echipă de specialiști din cadrul Forțelor Aeriene Române s-a deplasat la fața locului pentru a investiga situațiile semnalate. Până la acest moment, nu au fost identificate elemente concrete care să probeze ipotezele vehiculate”, a transmis MApN.

Potrivit sursei citate, atacurile lansate în ultima săptămână, care au vizat porturile ucrainene din localitățile  Ismail și Reni, nu au vizat România.

„Din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu au fost identificate amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României. Dronele utilizate de Federația Rusă în aceste atacuri ilegale și nejustificate nu au intersectat în niciun moment spațiul aerian al României”, au precizat reprezentanții Ministerului Apărării.

Reamintim, portul ucrainean Ismail de la Dunăre a fost atacat din nou cu drone iraniene Shaded, în noaptea de marți spre miercuri. Mai multe instalații portuare și de depozitare au fost avariate. Ismail se află la aproximativ 15 kilometri în linie dreaptă de orașul Tulcea.

Rusia a intensificat atacurile asupra porturilor ucrainene

Rusia și-a intensificat atacurile asupra porturior ucrainene, după ce a refuzat să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră, care a permis exporturile de cereale ucrainene. De altfel, liderii de la Moscova au atenționat că vor „considera navă militară” orice navă care transportă  produse ucrainene. România a fost de acord să-și pună infrastructura maritimă la dispoziție, astfel încât Ucraina să continue exporturile de cereale.

În urmă cu o săptămână, Rusia a atacat portul ucrainean Reni, la 20 de kilometri de România. În urma acestui atac, o navă civilă românească a fost avariată ușor, însă, potrivit MAE, echipajul și-ar fi continuat drumul.

CITEȘTE ȘI:  Ce urmărește Putin prin atacurile din zona Dunării. Analist militar: România nu a luat măsurile care trebuiau luate ANALIZĂ

Sursă foto: captură video BBC

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW