Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Mandatul lui Popescu, la reuniunea miniştrilor Energiei din UE

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 8 septembrie 2022 Etichete: , ,

Reuniunea miniştrilor Energiei din UE în care vor discuta măsuri la nivelul blocului comunitar ca răspuns la creşterea preţurilor gazelor şi electricităţii, după ce Rusia a redus livrările de gaze, este programată să aibă loc pe 9 septembrie. Comisia Europeană a propus plafonarea prețului la gazele rusești, iar aceasta va fi și poziția ministrului român al Energiei, Virgil Popescu.

„Ministrul Virgil Popescu, în calitate de reprezentant al Guvernului, va milita pentru o abordare unitară la nivel european, astfel încât să fie asigurată aprovizionarea cu gaze și energie pentru toți cetățenii europeni, incluzându-i pe cetățenii români, la un preț care să poată fi plătit, e o reflectare a precoupărilor guvernului și a celorlalte guverne care au fost puse în fața unor decizii dificile generate de fluctuațiile de pe piață.

Va exista o preocupare în a susține nevoia de a combate specula și vedem din ceea ce președintele CE că există preocuparea la nivel european, pentru că, e adevărat, avem o piață unică bazată pe liberă circulație dar ne confruntăm cu o situație specială”, a declarat joi, 8 septembrie, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Chestionat dacă România va susține ideea plafonării, acesta a răspuns că țara noastră aplică deja astfel de reguli.

„România nu doar militează pentru astfel de reguli, dar deja le aplică. În pofida anumitor critici sau dezbateri (…), vedem principiile pe masa dezbaterilor la nivel european, în timp ce România le aplică”, a punctat reprezentantul Guvernului.

Context

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a anunțat miercuri, 7 septembrie, planul propus de executivul european pentru a face față crizei energetice. Printre măsuri se numără plafonarea prețului la gazul rusesc, un prag obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică la orele de vârf sau un prag pentru veniturile companiilor care produc electricitate la costuri mici. Măsurile propuse de Uniunea Europeană au fost criticate de Vladimir Putin.

„Sunt vremuri dificile și nu se vor termina foarte repede. Dacă arătăm solidaritate, unitate și suntem hotărâți, avem puterea economică, avem voința politică și vom învinge”, a declarat Ursula von der Leyen, la Bruxelles, în timpul unei conferințe de presă.

Șefa Comisiei Europene a precizat că Europa traversează criza energetică din cauza „manipulării rusești a pieței gazului”, efectelor schimbărilor climatice și a secetei.

Măsurile propuse miercuri de Comisia Europeană sunt:

  1. „Economisirea inteligentă a electricității” – Comisia Europeană își dorește să „aplatizeze curba de cerere”, iar Ursula von der Leyen a anunțat că va fi impus un prag obligatoriu de reducere a electricității la orele de vârf.
  2. Impunerea unui prag pentru veniturile companiilor care produc electricitate la costuri mici – „A venit timpul ca și consumatorii să beneficieze de pe urma costului scăzut al energiei cu emisii scăzute de carbon, vom redirecționa profiturile către statele membre”, a spus Ursula von der Leyen.
  3. Contribuție de solidaritate a companiilor care produc combustibil fosil.
  4. Susținerea companiilor din energie, pentru a face față volatilității de pe piață.
  5. Plafonarea prețului gazului rusesc;

CITEȘTE ȘI Comisia Europeană plafonează prețul gazului rusesc și cere reducerea consumului de electricitate / Cum a comentat Vladimir Putin decizia forului european

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *