Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Mandatul lui Francisc Tobă nu a fost validat în Parlament / Simion: Nu face parte din partidul AUR

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 21 decembrie 2020

George Simion, liderul AUR, a anunțat că mandatul deputatului Francisc Tobă, ales pe listele Alianței pentru Unirea Românilor, nu a fost validat de comisia de validare. Colonelul este bănuit de implicare în reprimarea sângeroasă a manifestanților de la Sibiu în timpul Revoluției din 1989.

Astăzi nu a fost validat un mandat din toţi parlamentarii – mandatul lui Francisc Tobă şi apreciez foarte mult poziţia adoptată de UDMR şi PSD în acest sens şi celelalte partide, desigur, nu au votat pentru a i se valida mandatul şi le felicit şi pe ele. Vom colabora cu toate forţele politice, vrem să facem o opoziţie, dar o opoziţie constructivă în interesul naţiunii române şi suntem deschişi oricând pentru a răspunde presei”, a afirmat George Simion, potrivit Agerpres.

Simion a precizat că Francisc Tobă nu mai face parte din Alianța pentru Unirea Românilor.

Într-adevăr, cineva care era pe listele Alianţei pentru Unirea Românilor, nu face parte din partidul AUR, acest Francisc Tobă, despre care am descoperit şi noi, se înscrisese în ultima zi, venea de la un alt partid, era secretar general acolo. Am descoperit că există suspiciuni în privinţa lui, aşa că nu am dorit validarea mandatului acestui domn până nu îşi clarifică situaţia legală. Niciun judecător nu a judecat pe fond crimele Revoluţiei şi aşteptăm pe Iliescu, Petre Roman şi toţi cei vinovaţi şi aflaţi în rechizitoriul dosarelor Revoluţiei şi Mineriadei să fie aduşi în faţa Justiţiei şi să nu fie scăpaţi pe diferite motive”, a precizat George Simion.

CITEȘTE ȘI: AUR a decis invalidarea mandatului de deputat lui Francisc Tobă. Colonelul este bănuit de reprimarea sângeroasă a manifestanților în timpul Revoluției din 1989

Potrivit Ziarul de Iași, Francisc Tobă a fost trimis în judecată în 1999 pentru reprimarea sângeroasă a manifestanților de la Sibiu în timpul Revoluției din 1989 precum și de uciderea sau rănirea unor ofițeri ai Ministerului de Interne și ai Securității. Acesta ar fi fost implicat în externarea cu forța și transportarea unor persoane rănite în timpul Revoluției, din Sibiu, de la Spitalul Județean la o unitatea militară, unde aceștia ar fi fost maltratați. Dosarul său a fost întors în anul 2010 la Parchetul Militar pentru vicii de procedură, fiind ulterior clasat.

Francisc Tobă a absolvit Academia Militară Tehnică din București și a fost președinte al Frontului Salvării Naționale Sibiu și deputat FDSN în perioada 1992-1996.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW