Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Managerul Spitalului din Botoșani, demis la cinci zile după ce o gravidă a decedat fără să fie tratată

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 august 2023

Angel Iulian Călin a fost demis miercuri, 23 august, din funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, locul în tânăra gravidă Alexandra Ivanov și-a pierdut viața așteptând ore în șir să fie tratată de un medic. 

Anunțul demiterii lui Angel Iulian Călin a fost făcut de către cea care l-a și propulsat în funcție, șefa CJ Botoșani, Doina Fedorovici (PSD).

„Am luat decizia încheierii mandatului domnului Iulian Angel Călin la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani. Conducerea interimară Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani va fi asigurată de către doamna doctor Monica Adăscăliţei”, a transmis Doina Fedorovici.

Potrivit G4Media, Angel Iulian Călin nu avea niciun fel de experiență în domeniul sănătății înainte de a fi numit director al Spitalului din Botoșani. A terminat liceul ca lăcătuș mecanic, apoi a făcut un curs de contabilitate și a terminat facultatea de management la 41 de ani.

Tânără moartă cu zile în Spitalul din Botoșani

Alexandra Ivanov (25 ani), însărcinată în 13 săptămâni şi mamă a trei copii a murit, după o noapte de spitalizare la Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, fără să primească îngrijiri medicale, în condiţiile în sarcina i se oprise din evoluţie.

Presa locală a publicat, sâmbătă, mesaje trimise de tânăra femeie atât medicului curant cât şi celui de gardă, în care se roagă de aceştia să o chiureteze, explicând că nu mai suportă durerile. Cazul a declanșat reacția vehementă a opiniei publice, iar câteva sute de persoane au ieșit în stradă la Botoșani pentru a protesta.

Ministrul sănătății: Am sesizat instituțiile responsabile

Ministrul sănătății a anunțat că a sesizat acest caz Colegiului Medicilor din România, singura instituție abilitată să emită sancțiuni privind practica medicală.

„Inspecţia Sanitară de Stat care poate să controleze condiţiile igienico-sanitare, care a realizat raportul ce a sesizat inacţiunea personalului medical timp de şapte ore la o pacientă cu o sarcină oprită din evoluţie. Am sesizat şi noi celelalte instituţii care au fiecare partea de responsabilitate, respectiv Colegiul Medicilor din România, deoarece discutăm despre practica medicală, iar dreptul de liberă practică este acordat exclusiv de către Colegiul Medicilor din România, am sesizat Colegiul din Botoşani – acolo este o jurisdicţie judeţeană, Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii din Sănătate”, a declarat Alexandru Rafila.

Ulterior, Colegiul Medicilor din România a anunțat că s-a autosesizat în acest caz, declanșând o anchetă disciplinară.

Comentarii