Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Managerul maternităţii „Elena Doamna” din Iaşi: Nu avem niciun echipament de protecţie împotriva COVID-19

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 17 martie 2020 Etichete: , ,

Managerul maternității „Elena Doamna” din Iași confirmă faptul că în spital nu există echipamente de protecție, după ce, un medic ginecolog a mărturisit, luni, că a ajutat, fără echipament, o femeie însărcinată să nască, care intrase în contact cu o persoană izolată venită din Italia. Pacientei i s-a făcut testarea pentru coronavirus.

Managerul maternității „Elena Doamna”, Gabriel Martinescu, precizează că protocolul a fost respectat, confirmând că, într-adevăr nu există echipamente de protecție pentru medici.

 „Din anamneză a rezultat că pe 9 martie a intrat în contact cu verişoara ei care se autoizolare din 26 februarie. Motivul autoizolării verişoarei ei era de fapt întoarcerea din Italia, dintr-o zonă, cred Veneto, unde a stat o zi. Practic, pe parcursul autoizolării verişoara nu a prezentat niciun fel de boală. Nu a fost simptomatică, dar ulterior celor 14 zile s-a dus şi a solicitat să fie testată dar a fost considerată nesuspectă. Practic, pacienta noastră nu a intrat în contact cu o persoană confirmată cu COVID 19, vorbim doar de o speculaţie şi o stare de anxietate şi panică”, a declarat Gabriel Martinescu, managerul Maternităţii Elena Doamna din Iaşi, potrivit Mediafax.

Femeia a fost testată atât pentru gripă, cât și pentru coronavirus, iar pe tot parcursul anamnezei, cât și a nașterii medicii de la maternitate au ținut legătura cu cei de la Spitalul de Boli Infecțioase.

 „Nu s-a prezentat ca o pacientă simptomatică. S-a făcut un test gripal rapid, care a fost negativ şi acela. Am eliminat şi posibilitatea unei gripe sezoniere sau a unei alte patologii. Mai mult, am solicitat Spitalului de Boli Infecţioase să facă un test pentru infecţie COVID-19, ca să fim liniştiţi”, a precizat managerul.

Atât mama, cât și bebelușul se află într-o stare bună de sănătate.

Gabriela Martinescu a declarat că nu are de unde să cumpere echipamente.

 „Nu avem cum să avem echipamente dacă cererea din piaţă a crescut exagerat din panica asta, iar producţia şi exporturile nu mai sunt. E o stare de fapt. (…) Lipsa de echipamente nu este un subiect tabu, este un subiect real, este vorba de lipsa de echipamente şi materiale sanitare. Am mai propus ca fiecare spital să nu mai acţioneze ca un spital individual. Trebuie să gestionăm situaţiile la nivel municipal, judeţean, regional. Adică un spital are un stoc pe care nu-l foloseşte, să-l poată pune la dispoziţia spitalului care are nevoie de acele materiale. Adică să creăm un circuit al materialelor mult mai uşor, adică să nu blocăm spitale mari, universitare, cum e cel de Infecţioase, care e fără, poate, dezinfectanţi sau echipamente, dar sunt spitale mici care nu le folosesc dar le au în stoc”, a mai declarat Gabriel Martinescu, managerul Maternităţii Elena Doamna.

Medic: Nu este normal să expui la risc un spital întreg

Un medic ginecolog din Iași de la Maternitatea din Iași povestește, pe Facebook, că în timp ce era în gardă, împreună cu ceilalți colegi, la spital s-a prezentat o femeie însărcinată care intrase în contact cu o rudă întoardă din Veneto. Diana Popovici explică faptul că nu există echipament de protecție și nici teste pentru Covid-19 în unitatea medicală, avertizând că „în aceste condiții de practicare a medicinei în condiții de pandemie, România va depăși alte state europene la numărul de cazuri”.

„Eu în garda de primire, împreună cu câțiva colegi! Sunt informată că va ajunge în spital o gravidă, cu naștere declanșată și care a luat legătura (vizită) acum o săptămână cu un neam de al ei, sosit din Veneto acum 18 zile! M-am scurs! Indicația este să se finalizeze nașterea prin operație cezariană! A început agitația! Unde o vedem?…am blocat un cabinet de consultații pentru ea, cabinet în care ulterior s-a efectuat dezinfecția”, povestește dr. Popovici.

Potrivit cadrului medical, în spital nu existau echipamente de protecție și nici teste pentru recoltarea de probe, pentru Covid-19.

„Avem echipamente de protecție?…nu avem!!! Avem teste pentru recoltare și pentru a trimite la boli infecțioase?…nu avem!!! Și atunci, ce avem? Doctori și asistente care trebuie să intre în sală și eventual să se contamineze?…da, asta avem! A venit gravida, s-a efectuat ancheta epidemiologică… a avut contact cu persoana sosită din Veneto care nici ea nu a efectuat testul, deși s-a dus sși a cerut să i se facă… indicația a fost doar de autoizolare la domiciliu, s-a practicat cezariana, medicii, asistentele și infirmierele fără echipament de protecție”, mai spune Diana Popovici.

Diana Popovici afirmă că nu este normal „să expui la risc un spital întreg”, spunând că în aceste condiții, numărul de cazuri de infectare din România îl va depăși pe cel din Italia.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *