Thursday, October 22, 2020
Jurnalism corect


Managerul Institutului Matei Balș, despre controversatul plan “Vacanța Mare”: Ca să-i dai omului posibilitatea să intre în vacanță trebuie să-i asiguri confortul existenței 

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 30 aprilie 2020 Etichete: , ,

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, a vorbit, joi seară, despre planul intitulat “Vacanța Mare” elaborat pentru combaterea epidemiei de coronavirus, plan care a stârnit controverse în spațiul public. Streinu-Cercel a explicat că a introdus măsuri economice în acest document pentru că “omului trebuie să-i asiguri confortul existenței”.

Streinu-Cercel a explicat și de ce acest plan a fost intitulat „Vacanța Mare”.

Foarte simplu, pentru că vacanța mare are o conotație în mintea omului, înseamnă opt săptămâni de vacanță, cel puțin așa erau pe vremea mea. Acum nu mai știu câte săptămâni de vacanță sunt în vacanța mare. Dar opt săptămâni reprezintă un interval de timp în care o serie de acțiuni de prevenire a îmbolnăvirilor se pot lua cu foarte mare succes”, a spus Adrian Streinu-Cercel, la Digi24.

Întrebat de ce planul a inclus și măsuri economice, managerul INBI Matei Balș a spus: „Dacă vă uitați și pe documentele OMS, la punctul 4, sprijinul social și economic pentru atenuarea efectelor dezastruoase asupra persoanelor, familiilor și comunităților. Eu am venit cu un sistem de stop joc și am stat să mă gândesc, nefiind economist pot să gândesc ce vreau. Și-am zis, cum s-ar putea face chestia asta?”

„Păi, ca să-i dai omului posibilitatea să intre în această perioadă de vacanță mare trebuie să-i asiguri confortul existenței lui, corect? Și-atunci, cum pot să fac eu, statul, lucrul ăsta pe acest interval de timp? Îl scutesc de taxe, dacă are nevoie de mâncare îi asigur mâncare, nu-l pun să plăteasc curentul, apa și întreținerea pentru că intervine statul cu sistemului de protecție, după care toată lumea își reintră în joc, începe serviciul, pleacă de la zero. Ai plecat cu 5 lei în cont, pleacă tot cu 5 lei în cont. Nu trebuie să fii economist să generezi o politică de sănătate publică”, a mai spus managerului Institutului Matei Balș din București.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW