Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


Mamele aflate în concediu de maternitate pot lucra ca bone/Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 22 octombrie 2019 Etichete: ,

Senatul a adoptat tacit un proiect legislativ care prevede ca femeile care se află în concediu ce creștere a copilului să poată îngriji, pe lângă propriul copil, un alt micuț, astfel putând că își crească veniturile.

Legislația momentului prevede ca o persoană nu poate lucra ca bonă decât ca angajată la o firmă de bone acreditată pentru acest lucru, sau ca persoană fizică autorizată.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea legii nr.167 din 2014 privind exercitarea profesiei ca bonă cu modificările și completările ulterioare, a fost inițiată de mai mulți senatori din diferite partide politice și a fost adoptată tacit, vineri, de Senat. Pentru a intra în vigoare, este nevoie de adoptarea sa și de către Camera Deputaților, dar și de semnătura președintelui Klaus Iohannis.

Expunerea de motive

În expunerea de motive, senatorii au explicat că unul dintre motivele pentru care familiile tinere sunt reticente în a face unul sau mai mulți copii este legat de dificultatea de a împăca viața de familie cu cea profesională.

„Lipsa unor alternative în ce privește îngrijirea copiilor determină mai multe cupluri fie să renunțe la conceperea unui copil, fie să apeleze la soluții care nu sunt benefice nici pentru copii, nici pentru părinți”, se arată în expunerea de motive a senatorilor.

Astfel, proiectul de act normative ar putea da posibilitatea mamelor aflate în concediu de creștere a copilului să îngrijească și alți copii și să fie plătite pentru acest lucru.

„Prezentul proiect de lege, parte a unui pachet legislativ mai amplu care cuprinde masuri de stimulare a natalitatii in Romania, ofera un cadru legal prin care mamele pot primi in ingrijire un copil in calitate de bone altul decat cel propriu/cei proprii. Avantajele acestui tip de serviciu sunt multiple: mai intai, creste gradul de incredere a parintilor, avand in vedere ca rolul de mama se va suprapune cu cel de bona, copiii au posibilitatea sa interactioneze intre ei de la varste fragede, iar avantajele economice sunt evidente”, mai scrie în expunerea de motive.

Astfel, mamele care vor lucra ca bone vor primi lunar, de la stat, pentru un copil de care au grijă, o sumă de bani egală cu valoarea salariului minim pe economie.

De asemenea, în proiectul de act normativ mai scrie că părinții copiilor îngrijiți de mamele aflate în concediu de maternitate vor trebui să demonstreze că sunt angajați și nu se pot ocupa de propriul copil, printr-un document eliberat de angajator.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW