Friday, April 10, 2020
Jurnalism corect


Majoritatea magistraților vor pensionarea anticipată

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 20 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Cifrele Ministerului Justiției arată faptul că majoritatea magistraților vor pensionarea anticipată. Potrivit unor date solicitate de ministrul Cătălin Predoiu, 45,47% vor să beneficieze de pensionarea anticipată, 38,11% din judecători fiind de aceeași părere.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a trimis o scrisoare tuturor parchetelor şi instanţelor din întreaga țară în care cere punctul de vedere al judecătorilor și al procurorilor referitor la schema de pensionare anticipată.

45,47% vor pensionare anticipată

Rezultatele centralizate la nivelul parchetelor din toată țara arată faptul că un număr de 890 procurori vor menținerea dispozițiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților. Aceleași date arată că 501 dintre ei (25,6%) vor prorogarea dispozițiilor legale în discuție, iar 566 de procurori (28,92%) vor abrogarea prevederilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților.

24,91% din judecători nu vor o pensionare anticipată

Ministerul Justiției mai arată faptul că un procent de 38,11%  din judecători vor să beneficieze de pensionare anticipată,  38,11% vor menținerea dispozițiilor legale și 24,91% vor abrogarea prevederilor legale.

Părerea asociațiilor de magistrați

În ceea ce privește asociațiile de magistrați, două asociații consideră că magistrații ar trebui să poată beneficia în continuare de pensionare anticipată, alte două își doresc prorogarea prevederilor și una s-a pronunțat pentru abrogarea dispozițiilor în discuție.

„Procentele evidențiate au fost calculate prin raportare la numărul judecătorilor care s-au pronunțat în sensul uneia dintre cele trei opinii menționate, însă numai în măsura în care instanțele de judecată au comunicat numeric poziția judecătorilor din cadrul propriilor colective care s-au exprimat efectiv. În acest context, menționăm că mai multe instanțe de judecată s-au rezumat la a comunica rezultatul consultărilor efectuate la nivelul acestora, fără a menționa numărul judecătorilor care și-au exprimat opinia într-un sens sau altul. Cu titlu de exemplu, un număr de 17 instanțe au transmis că majoritatea judecătorilor din cadrul acestora au opinat în sensul menținerii dispozițiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților, iar alte 5 instanțe au comunicat faptul că menținerea acestor prevederi legale a fost propusă cu unanimitate. Aceste rezultate nu au fost valorificate în cadrul procentului de 38,11%, astfel încât, dacă am lua în considerare acest mod de raportare, procentul ar fi semnificativ mai mare decât cel menționat (38,11%)”, precizează Ministerul Justiției.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW