PoliticStirile zilei

Maia Sandu: Salutăm apelul preşedintelui Iohannis către liderii UE pentru soluţionarea situaţiei din Republica Moldova

Maia Sandu, premierul Republicii Moldova, numit de Igor Dodon, transmite un mesaj de mulţumire României după apelul lui Klaus Iohannis către liderii UE privind soluţionarea urgentă a crizei din Republica Moldova.

Mesajul Maiei Sandu

„Vreau să mulțumesc României și domnului Președinte Klaus Iohannis pentru sprijinul constant pe care România îl acordă Republicii Moldova. În mod special, salutăm apelul Președintelui Iohannis către liderii Uniunii Europene cu privire la soluționarea, în regim de urgență, a situației politice actuale din țara noastră.

Guvernul proeuropean învestit la Chișinău de către o majoritate parlamentară legal constituită, în virtutea aspirațiilor noastre europene și a loialității față de statul de drept și interesele cetățenilor, își afirmă adeziunea fermă față de valorile democratice și obiectivul de a asigura pacea și stabilitatea în Republica Moldova și în regiune. Un dialog politic pentru rezolvarea crizei politice poate avea loc doar în Parlament, după ce vor fi deblocate instituțiile guvernului și vor fi înlăturați oamenii agresivi care împiedică accesul și funcționarea administrației învestite de Parlament în mod democratic.

Oamenii din Republica Moldova vor sa trăiască liber într-un stat prosper, guvernat în baza valorilor și principiilor europene, să se simtă în siguranță în propria țară, eliberați de dictatură, corupție și frică. Am deplina încredere și convingere că domnul Președinte Iohannis sprijină aceleași deziderate și va susține în continuare aspirațiile cetățenilor Republicii Moldova”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Klaus Iohannis a trimis, miercuri, o scrisoare către Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și către Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la situația din Republica Moldova.

Şeful statului îşi exprimă îngrijorarea privind criza politică de la Chişinău şi face apel la găsirea unei soluţii urgente pentru a pune capăt evenimentelor din ţara vecină.

Scrisoarea preşedintelui

„România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relație specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, și împărtășind o limbă, o istorie și o cultură comune, este preocupată de evoluțiile aflate în desfășurare la Chișinău.

În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și, în același timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa.

Mai mult decât atât, după cum sunt convins că știți, această criză, în imediata vecinătate a României și a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora.

Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate față de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum și prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor Republicii din Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a țării lor, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din februarie 2019.

În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene.

România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanță cu obiectivul nostru strategic, care este și obiectivul Uniunii Europene, acela de a susține parcursul european al Republicii Moldova”, transmite Iohannis în scrisoare.

Reprezentanții guvernului condus de Maia Sandu, susținut de blocul ACUM și Partidul Socialiștilor (PSRM), și cei ai executivului condus de Pavel Filip, susținut de Partidul Democrat (PDM), se acuză reciproc de uzurparea puterii în stat și de acțiuni ilegale.

Articole Recomandate

Back to top button