Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


Maia Sandu: Republica Moldova este țara cea mai vulnerabilă din punct de vedere energetic

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 30 septembrie 2022

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a cerut vineri, 30 septembrie, ajutorul Uniunii Europene pentru a face față crizei energetice, în cadrul unei întâlniri cu comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, relatează Deschide.md.

R. Moldova este, în continuare, țara cea mai vulnerabilă din punct de vedere energetic pe continentul UE(…)Eforturile noastre de diversificare și eficiență energetică pe care le-am pornit anul trecut și le continuăm în acest an vor aduce rezultate palpabile doar pe termen mediu, dar astăzi avem nevoie de sprijin”, i-a transmis Maia Sandru comisarului european pentru buget.

Liderul de la Chișinău a menționat că R.Moldova se confruntă cu riscuri mari în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze și curent electric.

Problema energetică este acum una existențială pentru țara noastră. Guvernul trebuie să intervină nu doar pentru a asigura țara cu resurse energetice, dar și pentru a oferi oamenilor compensarea diferențelor mari de preț”, a subliniat președintele Republicii Moldova.

Șefa statului vecin a menționat că Guvernul a creat un mecanism de compensare a facturilor la energie pentru cetățenii cu venituri mici, dar a subliniat că este nevoie de sprijin din partea Uniunii Europene pentru „a menține un echilibru în buget”.

Prețurile exorbitante la energie au ridicat inflația la un nivel de 35%. Întreruperile în lanțurile logistice cauzate de război și pierderea unor piețe de desfacere afectează grav producătorii noștri. Presiunile pe buget sunt în creștere. Avem nevoie de sprijin financiar pentru a echilibra bugetul pentru anul viitor”, a transmis Maia Sandu.

Totodată, liderul de la Chișinău a mulțumit Uniunii Europene pentru liberalizarea temporară a comerțului pentru 7 produse agricole moldovenești pe piața UE, liberalizarea transportului UE de mărfuri și sprijinul oferit prin Facilitatea Europeană pentru Pace.

Sursă foto: Maia Sandu / Facebook

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW