Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Maia Sandu, primită la Palatul Victoria de Marcel Ciolacu: România susține participarea Republicii Moldova la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări

By Dragomir Georgiana , in Politic Republica Moldova , at 6 septembrie 2023 Etichete: , , ,

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită, miercuri, 6 septembrie,  la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu, cu ocazia organizării la București a Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări (I3M). Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și Forumul de Afaceri I3M  sunt organizate în perioada 6-7 septembrie 2023, la București, România devenind astfel primul dintre statele Iniţiativei care găzduieşte pentru a doua oară aceste evenimente, după edițiile desfășurate în 2018.

Potrivit Executivului, România susține ferm solicitarea Chișinăului de a se asocia acestui format de cooperare, care vizează, între altele, identificarea modalităților concrete de a angaja Republica Moldova și Ucraina în proiecte menite să sporească gradul de interconectivitate în domeniile energiei, transporturilor și digital din regiune, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

România a acordat 10 milioane de euro Republicii Moldova

România a transferat recent prima tranșă, în valoare de 10 milioane de euro, pentru finanțarea unor proiecte prioritare, în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro. Fondurile din această primă tranșă au fost direcționate către achiziționarea de microbuze pentru transportul școlar și către proiecte de infrastructură și dezvoltare locală ( n.r. alimentare cu apă, canalizare etc).

Prim-ministrul Marcel Ciolacu va fi gazda sesiunii de deschidere a Forumului de Afaceri, la care vor participa înalți oficiali: președintele României, Klaus Iohannis, președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, țară care a găzduit ediția de anul trecut a Summit-ului și Forumului celor 3 Mări, președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, țară ce va organiza Summit-ul și Forumul de afaceri al Inițiativei celor 3 Mări în 2024. Invitat special al Forumului de Afaceri este  John Kerry, emisar special al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru climă.

Obiectivul Forumului de Afaceri I3M este de a consolida investițiile în infrastructură și de a  întări relațiile de vecinătate din regiune, mai ales în contextul perturbărilor multiple și prelungite generate de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei, menționează Guvernul României.

Sursă foto: Guvernul României 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW