Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Maia Sandu, vizită oficială la București: Avem toate pârghiile ca să construim un parteneriat puternic și reciproc avantajos / Klaus Iohannis: Împreună vom avansa agenda europeană și reformele

By Matthew Garvey , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 23 noiembrie 2021

Klaus Iohannis a transmis marți, 23 noiembrie, că România rămâne cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova și că țara noastră susține o reglementare pașnică și durabilă a conflictului transnistrean. Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a salutat relația strânsă dintre cele două țări și a precizat că există toate pârghiile pentru a construi un „parteneriat puternic și reciproc avantajos”.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit marți, 23 noiembrie, unde a fost primită de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Am discutat azi cu doamna Președinte despre toate domeniile în care avem proiecte comune, de impact, în special în ceea ce privește interconectarea energetică și consolidarea securității energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistență nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou Acord dedicat, dezvoltarea comunicațiilor și a cooperării în domeniul educației”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Maia Sandu a punctat mai multe proiecte comune ale României cu Republica Moldova, printre care se regăsesc semnarea Acordului privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.

Totodată, președintele Moldovei a precizat că următoarea prioritate pe agenda celor două țări este interconectarea sistemelor de energie electrică.

Un proiect strategic pentru Republica Moldova. Pentru linia Isaccea-Vulcănești- Chișinău lucrările vor începe foarte curând. Rămânem interesați în realizarea proiectului de interconexiune pentru liniile electrice Suceava-Bălți. Susținem, totodată, intrarea companiilor de electricitate din România pe piața Republicii Moldova, fapt care va stimula concurența pe o piață dominată încă de monopoluri”, a precizat președintele Republicii Moldova.

Un alt proiect menționat de cei doi șefi de stat este construcția podului rutier peste Prut la Ungheni.

El ne va conecta mai ușor atât de Iași, cât și de autostrada ce va lega estul României de Uniunea Europeană. Proiectul de Acord a fost deja elaborat de partea română și sperăm că ne vom mișca rapid și în ceea ce privește construcția sau renovarea altor poduri peste Prut – este în beneficiul economiei, dar și al oamenilor de pe ambele maluri”, a adăugat Maia Sandu.

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană a fost o altă temă abordată de Klaus Iohannis și Maia Sandu.

Așadar, avem în fața noastră o agendă densă, plină de provocări, dar şi de oportunități. România a demonstrat că rămâne permanent aproape de Republica Moldova şi sunt convins că împreună, prin eforturile noastre conjugate, vom avansa agenda europeană şi reformele”, a spus președintele României.

Redăm, în integralitate, discursurile celor doi șefi de stat:

Klaus Iohannis: „Stimată doamnă Președinte Sandu,

Sunt deosebit de bucuros să primesc astăzi vizita dumneavoastră oficială, aici, la București.

Am avut în acest an un dialog bilateral extrem de intens, pe toate palierele. Am efectuat o vizită la Chișinău pe 27 august şi am avut atunci discuții deosebit de fructuoase, în continuarea cooperării strânse cu doamna Președinte înainte și după preluarea mandatului.

Cum am spus și cu acea ocazie, cu un nou Guvern și un nou Parlament la Chișinău, eforturile noastre comune pentru reformă, consolidare democratică și rezultate în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova vor fi într-adevăr de substanță.

Cooperarea pe linie guvernamentală şi parlamentară a cunoscut un reviriment, iar membrii executivelor au avut deja numeroase întâlniri aplicate, în care au discutat prioritățile sectoriale. Cooperarea continuă în ritm intens și în momentul de față.

Toate acestea arată că fructificăm oportunitățile de cooperare bilaterală aprofundată la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar, în vederea avansării agendei bilaterale și a parcursului integrării europene a Republicii Moldova.

În plus, am dovedit că putem conlucra eficient, acordându-ne sprijin reciproc în situații dificile. Adresez mulțumiri doamnei Președinte, autorităților și medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul valoros pe care ni l-au oferit recent, în momentele grele generate de pandemia de COVID-19.

Așa cum știți, echipe de medici și asistenți din Republica Moldova au venit în România pentru a lupta în prima linie alături de colegii lor din România. Efortul și dedicarea personalului medical din Republica Moldova au ajutat la salvarea de vieți. Nu vom uita acest gest.

În discuțiile de astăzi cu doamna Președinte Sandu am subliniat, din nou, că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București.

Suntem cu toții dedicați consolidării Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și avansării proceselor de reformă.

România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică – comunitatea de limbă, cultură și istorie. Dorim ca Republica Moldova să se dezvolte pe model european, în beneficiul cetățenilor săi.

De asemenea, România va rămâne în continuare cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova. Am onorat mereu angajamentele asumate în beneficiul direct al cetățenilor și am depus eforturi consistente pentru ca Republica Moldova să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene, precum și în relație cu alți parteneri importanți, precum Statele Unite ale Americii.

Avem o agendă deosebit de bogată pentru perioada următoare. Am discutat azi cu doamna Președinte despre toate domeniile în care avem proiecte comune, de impact, în special în ceea ce privește interconectarea energetică și consolidarea securității energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistență nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou Acord dedicat, dezvoltarea comunicațiilor și a cooperării în domeniul educației.

De asemenea, am discutat pe larg pe tema agendei europene a Republicii Moldova, inclusiv în perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic din decembrie. Dorim ca acesta să aibă ca rezultat un angajament solid față de partenerii estici cei mai ambițioși și avansați în implementarea reformelor, cum este Republica Moldova.

Totodată, pe agenda convorbirilor de astăzi s-a aflat și problematica de securitate regională. Suntem preocupați de climatul de securitate de la Marea Neagră.

În ceea ce privește dosarul transnistrean, am reiterat poziția noastră cunoscută: România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european.

Așadar, avem în fața noastră o agendă densă, plină de provocări, dar şi de oportunități. România a demonstrat că rămâne permanent aproape de Republica Moldova şi sunt convins că împreună, prin eforturile noastre conjugate, vom avansa agenda europeană şi reformele”

Maia Sandu: „Stimate domnule Președinte Klaus Iohannis,

Mă bucur să mă aflu astăzi la București, împreună cu mai mulți colegi, și mă bucur că am reușit să fac această vizită în primul meu an de mandat, ca o confirmare în plus a legăturii speciale dintre Republica Moldova și România.

La 29 decembrie 2020, ați fost primul șef de stat care ne-a onorat cu prezența la Chișinău, după alegerile prezidențiale. Anunțam atunci, într-o Declarație comună, că după o perioadă lungă de îngheț Chișinăul și Bucureștiul revin la o relație firească, frățească și deschisă. Că pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, acționând împreună pentru realizarea obiectivelor comune.

În 2021, Republica Moldova a simțit mereu umărul României alături, care ne-a ajutat să trecem mai ușor prin crize, dar și să începem a construi un viitor mai bun.

Datorită României – și ca urmare a discuțiilor pe care le-am purtat cu Dumneavoastră în decembrie la Chișinău -, Republica Moldova a primit primele donații de vaccin anti-Covid-19. Donațiile ne-au permis să inițiem procesul de vaccinare deja la începutul lunii martie și să salvăm mii de vieți.

Astăzi, cu peste 500 de mii de doze oferite, gratis, România este cel mai mare donator de vaccin pentru noi, iar la ele se adaugă milioane de unități de echipamente de protecție. În primăvara anului 2020, medicii din România au venit să lucreze, cot la cot, cu colegii lor din Republica Moldova, în secțiile de COVID pline de pacienți. Mă bucur că am putut răspunde și noi, în această toamnă, cu un gest similar de solidaritate.

Tot datorită României, în primăvară, agricultorii noștri au primit 6000 de tone de motorină, care i-a ajutat să facă față mai ușor urmărilor secetei din 2020. Iar în această toamnă, în plină criză energetică, Guvernul României ne-a venit în ajutor, oferindu-ne păcură pentru a produce energie termică.

În numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, vă mulțumesc pentru acest sprijin semnificativ.

România a fost și rămâne susținătoarea noastră fermă pe plan economic, politic, diplomatic, cultural, educațional. Sprijinul oferit este resimțit de cetățenii noștri din toate regiunile – grădinițe și edificii culturale de nivel național, renovate sau construite din temelie; autobuze școlare donate de România; programe culturale, schimburi academice, ajutor pentru mass-media și pentru societatea civilă. Am sărbătorit împreună 100 de ani ai Teatrului Național din Chișinău, astfel subliniind unitatea culturală, istorică și lingvistică dintre țările noastre.

O importanță aparte o au investițiile românești în Republica Moldova, dar și deschiderea pieței românești pentru producătorii noștri. România este, de mai mulți ani, partenerul nostru comercial cel mai important. Spre România merg cele mai multe dintre exporturile noastre. Ne dorim mult ca acest parteneriat să crească, iar noi vom avea grijă, inclusiv prin reformele în justiție, să facem din Republica Moldova un loc sigur și atractiv pentru investiții.

Aici vreau să transmit un mesaj pentru investitorii din România: Republica Moldova se schimbă, statul nostru va deveni mai eficient, mai transparent, mai prietenos cu afacerile, așa că vă așteptăm să veniți în Republica Moldova.

Stimate domnule Președinte,

De-a lungul anilor, Chișinăul și Bucureștiul au făcut multe lucruri bune împreună și sunt convinsă că putem face și mai multe. Astăzi mă aflu la București pentru a reafirma această relație consistentă dintre țările noastre și pentru a trasa noi obiective pentru cooperarea bilaterală.

Vreau să salut, cu acest prilej, faptul că astăzi miniștrii de Externe ai țărilor noastre au semnat o nouă Foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre Republica Moldova și România. Asistăm, astfel, la o relansare a mai multor proiecte strategice.

Salut și semnarea, de către miniștrii Educației, a Acordului privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice. Este un document mult-așteptat de absolvenții din Republica Moldova.

Un aspect important, de care depinde viitorul Republicii Moldova, este securitatea energetică. În context, salutăm finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. De la 1 octombrie, acesta a devenit funcțional și și-a dovedit utilitatea în criza energetică din octombrie.

Următoarea prioritate de pe agenda noastră comună este interconectarea sistemelor de energie electrică – un proiect strategic pentru Republica Moldova. Pentru linia Isaccea-Vulcănești- Chișinău lucrările vor începe foarte curând.

Rămânem interesați în realizarea proiectului de interconexiune pentru liniile electrice Suceava-Bălți. Susținem, totodată, intrarea companiilor de electricitate din România pe piața Republicii Moldova, fapt care va stimula concurența pe o piață dominată încă de monopoluri.

Un alt proiect foarte important pentru noi este construcția podului rutier peste Prut la Ungheni. El ne va conecta mai ușor atât de Iași, cât și de autostrada ce va lega estul României de Uniunea Europeană. Proiectul de Acord a fost deja elaborat de partea română și sperăm că ne vom mișca rapid și în ceea ce privește construcția sau renovarea altor poduri peste Prut – este în beneficiul economiei, dar și al oamenilor de pe ambele maluri.

Avem o oportunitate unică să avansăm rapid pe implementarea acestor, dar și altor proiecte de importanță majoră pentru Republica Moldova și care ne vor apropia și mai mult. Și suntem convinși că vom reuși.

Avem o cooperare foarte bună între Republica Moldova și România și există foarte multă deschidere din partea autorităților din ambele țări pentru ca această relație să aducă beneficii cetățenilor noștri. Avem toate pârghiile ca să construim un parteneriat puternic și reciproc avantajos, care ne va ajuta să depășim criza sanitară și criza economică, generată de pandemie, va oferi soluții pentru problemele oamenilor, va crea oportunități de creștere și ne va apropia și mai mult.

Contăm și de acum încolo pe sprijinul României în plan bilateral, dar și pe vocea ei importantă în cadrul Uniunii Europene. Integrarea europeană este un obiectiv major al Republicii Moldova, pe care îl putem atinge și cu susținerea prietenilor noștri de la București. Parteneriatul strategic pentru integrare europeană dintre Republica Moldova și România ne va ajuta să atingem mai rapid acest obiectiv, în interesul cetățenilor noștri.

Ne aflăm într-un moment unic din punct de vedere politic la Chișinău, iar de la București avem un mesaj puternic de sprijin pentru Republica Moldova. Există toate premisele pentru a obține rezultate istorice în relația noastră și pentru ca următorii ani să fie cei mai buni și mai de succes în relația dintre țările noastre”

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW