Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Maia Sandu, la București: Combinația de crize este o povară grea pentru țara mea / Klaus Iohannis: Nu vom abandona R.Moldova și vom găsi soluții

By Matthew Garvey , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 29 iulie 2022

Președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu au avut vineri, 29 iulie, o întrevedere la Palatul Cotroceni, ocazie cu care cei doi oficiali au abordat o serie de teme de actualitate de pe agenda bilaterală a celor două state. Șeful statului i-a dat asigurări omologului din țara vecină că România nu va abandona Republica Moldova, ce se confruntă cu mai multe crize generate de situația din regiune. Sandu a mulțumit oficialilor români pentru implicarea în procesul de aderare a R.Moldova la Uniunea Europeană.

Am avut discuții aplicate, cu accent pe multe teme de interes bilateral. Este și firesc, ținând cont de legăturile trainice și sincere existente între România și Republica Moldova. Ne coordonăm și identificăm împreună cele mai bune căi de urmat. Relația noastră apropiată e cu atât mai importantă în contextul regional dificil, generat de războiul de agresiune generat de Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul întrevederii cu Maia Sandu.

Maia Sandu a subliniat că România a fost alături de Republica Moldova „la bine și la greu” și că parteneriatul dintre cele două state vor ajuta țara de peste Prut să depășească greutățile cauzate de invazia rusă în Ucraina.

Domnule președinte, Moldova vrea să se dezvolte, să avanseze în parcursul european, să schimbe în bine viața oamenilor săi. Vom continua eforturile de reformare a instituțiilor, a justiției și organelor de control, a sectorului serviciilor publice”, i-a transmis președintele Moldovei omologului de la Cotroceni.

Crizele care afectează Republica Moldova

Liderul de la Chișinău a precizat că invazia declanșată de Federația Rusă în Ucraina a aruncat regiunea Estică în incertitudine, iar că, după Ucraina, țara cea mai afectată de război este Republica Moldova.

Combinația de crize este o povară grea pentru țara mea, pe care nu o putem duce singuri(…)Suntem îngrijorați de securitatea țării noastre, Vecinătatea războiului pune presiuni pe instituțiile statului care asigură securitate R.Moldova. Instituțiile urmăresc cu atenție evoluția situației din regiunea Transnistriană, analizăm riscurile la care suntem expuși din interiorul țării, dar cel mai important, aceste tensiuni vulnerabilizează și mai mult societatea”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu s-a referit și la criza energetică pe care o parcurge Europa și a precizat că țara pe care o conduce depune eforturi pentru a reduce consumul de energie.

Președintele României a menționat că oficialii de la București sunt „conștienți de situația extrem de dificilă în care se regăsește Republica Moldova”.

Se vor purta discuții pe această temă, până când găsim soluția cea mai bună. În discuția cu doamna președinte, am convenit că trebuie să lucrăm diferite variante, diferite scenarii, să avem planuri concrete pentru toate scenariile pe care putem să ni le imaginăm. Nu vom abandona R.Moldova și vom găsi soluții, așa cum se pot găsi, pentru oricare dintre variantele care pot apărea”, a dat asigurări președintele.

Statutul de candidat la Uniunea Europeană

Fiind prima întâlnire dintre cei doi oficiali după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat la Uniunea Europeană, Klaus Iohannis a transmis că a fost vorba de o „reușită istorică”, pentru care a luptat și România, catalogându-l drept un obiectiv strategic de politică externă.

Drumul pe care Chișinăul îl are pe calea integrării europene nu este ușor, parcurgerea acestor etape va duce la consolidarea statului de drept și o societate modernă, prosperă, întemeiată pe valorile europene”, a precizat șeful statului.

În replică, Maia Sandu a precizat că dialogul instituțional dintre România și Republica Moldova se va intensifica, pe măsură țara pe care o conduce va avansa pe calea aderării la Uniunea Europeană.

Suntem recunoscători pentru rolul României la toate etapele de pregătire a deciziei din 21 iunie și pentru vocea României care a răsunat puternic la Bruxelles pentru obținerea statului de candidat la UE(…)Integrarea europeană va însemna consolidarea unei societăți ghidate de supremația legii și respectarea drepturilor tuturor oamenilor, aderarea la cea mai bogată și prosperă piață, investiții și noi oportunități pentru cetățenii noștri. Sprijinul României e cu atât mai prețios, vine când îl așteptăm cel mai mult”, a precizat Maia Sandu.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW