Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Maia Sandu, după întâlnirea cu Klaus Iohannis: Sângele apă nu se face și relația noastră e cea mai bună dovadă / Președintele: Este necesar să fim tot mai uniți

By Matthew Garvey , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 23 februarie 2023 Etichete: , , , , , , , ,

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi, 23 februarie, la finalul întâlnirii cu Maia Sandu de la Palatul Cotroceni, că România va fi alături de Republica Moldova în fața amenințărilor lansate de Federația Rusă și a precizat că „în aceste vremuri complicate” este „necesar să fim tot mai aproape, tot mai uniți”. Liderul de la Chișinău a vorbit despre ajutorul „sincer și dezinteresat” primit de la București în ultimul an și a anunțat că își dorește să atragă investitori români în Republica Moldova. 

Maia Sandu a fost primită, joi, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis.

Mai mult ca niciodată, simțim sprijinul puternic al României pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru pacea, bunăstarea și viitorul nostru european. Sângele apă nu se face și relația noastră e cea mai bună dovadă”, și-a început Maia Sandu discursul de la Palatul Cotroceni.

Liderul de la Chișinău a mulțumit României pentru modul în care a susținut Republica Moldova în parcursul european și pentru măsurile cu care a venit în ajutorul cetățenilor din țara vecină, precum livrările de curent electric și gaze sau ajutoarele bugetare.

Noi îi mulțumim României pentru că este prietenul și avocatul nostru (…) Legătura tot mai strânsă dintre Chișinău și București are un impact direct asupra cetățenilor noștri, suntem mai aproape de România, UE și familia noastră (…) Când unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează (…) Această susținere ne întărește credința că nu suntem singuri și încrederea că vom reuși”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Totodată, Maia Sandu a precizat că Republica Moldova este protejată, în prezent, de „scutul eroilor ucraineni” și a făcut aluzie la amenințările venite dinspre Moscova, despre care a spus că își dorește instaurarea unui „guvern marionetă”.

La începutul războiului, eram cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, acum suntem mai pregătiți, consolidăm capacitatea de apărare, am crescut exporturile către UE, sursele de aprovizionare cu energie”, a adăugat președintele țării vecine.

Președintele țării vecine a mai subliniat că își dorește să atragă investitori români în țară, să continue proiectele de infrastructură dintre cele două state și cele de interconectare energetică, să promoveze parteneriatele academice și cooperarea în domeniile cultural, al protecției mediului și al dezvoltării locale.

Klaus Iohannis: Este necesar să fim tot mai aproape, tot mai uniți

Președintele Klaus Iohannis a transmis că mediul de securitate din regiune s-a „deteriorat dramatic” în ultimul an, din cauza invaziei ruse în Ucraina, și a amintit că Republica Moldova s-a confruntat cu „o criză energetică profundă, inflație galopantă, un număr foarte marte de refugiați, dezechilibre economice masive și atacuri hibride deosebit de agresive, menite să deraieze cursul european”.

Șeful statului a mai subliniat că amenințările aduse securității Republicii Moldova, precum tentativa de lovitură de stat denunțată săptămâna trecută de Maia Sandu, dar și cea lansată joi de Ministerul rus al Apărării, „sunt deosebit de îngrijorătoare”.

Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război. Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai transmis că sprijină abordarea Guvernului de la Chișinău în ceea ce privește rezolvarea tensiunilor din Transnistria și că România urmărește să consolideze reziliența țării vecine în fața „tuturor amenințărilor din exterior”.

În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova și a regiunii noastre, este necesar – și o să acționăm împreună în acest sens – să fim tot mai aproape, tot mai uniți. Vom merge pe acest drum! Așa cum am spus, avem o comunitate de limbă, cultură și istorie, dar și un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică și tot mai unită”, a încheiat Klaus Iohannis discursul susținut joi la Palatul Cotroceni.

Sursă foto: Presidency

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW