Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Maia Sandu, după ce Moldova a devenit țară candidată la UE: Suntem o țară mică, vulnerabilă, care va fi în mai multă siguranță în familia UE

By Diochetanu Andreea , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 24 iunie 2022

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat vineri, 24 iunie, după ce țara a primit statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, că „acest eveniment nu schimbă peste noapte lucrurile”, dar este „un sprijin mai mare” pe „calea dificilă de a consolida pacea, a îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor și a crea oportunități de dezvoltare celor întreprinzători”.

„Statutul de țară candidată ne oferă o direcție clară de dezvoltare, sprijin pe această cale și, mai important, speranță. Suntem o țară mică, vulnerabilă, care va fi în mai multă siguranță în familia Uniunii Europene, unde putem conta pe susținerea tuturor membrilor, țări mari și mici, și pe ajutorul instituțiilor europene.

Apartenența la UE înseamnă integrarea cu piața europeană, cea mai mare și mai bogată piață de desfacere din lume. Accesul pe piața UE oferă companiilor din țara noastră oportunități semnificative de dezvoltare și creștere, într-un mediu competitiv și corect, cu reguli clare și respectate. Iar pentru cetățeni, apropierea de UE înseamnă garantarea drepturilor și libertăților și o mai bună calitate a vieții aici, acasă”, a declarat Maia Sandu, între altele, vineri.

Ea a subliniat că această reușită este a cetățenilor, pentru că, „în pofida tuturor greutăților, cu toții am demonstrat că prețuim democrația, că ne dorim stat de drept – o societate în care legea este în capul mesei”.

Apoi, președintele moldovean s-a referit și la războiul din Ucraina.

„Știu că sărbătoarea de astăzi este umbrită de criza majoră cu care ne confruntăm. Țara noastră, alături de întreaga Europă, trece printr-o perioadă foarte complicată, cauzată de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

Acest război este cel mai mare act de agresiune de pe continentul european după cel de-al doilea război mondial. El a afectat major relațiile dintre state, a distrus pacea și siguranța a milioane de cetățeni ucraineni, vecinii noștri. Și acest război este la hotarul nostru. Îl simțim și trăim fiecare, în fiecare clipă. Noi le-am întins o mână de ajutor vecinilor noștri prin măsuri umanitare, oferind adăpost și ajutor celor fugiți din țara lor din cauza războiului. Dar anvergura, drama și distrugerile pe care le aduce această catastrofă ne afectează și pe noi”, a afirmat Sandu.

Ea s-a referit la efectele războiului pe plan economic, dar și social.

„Cei doi ani de pandemie Covid-19 au încetinit comerțul global și au dus la o criză a materiei prime și a lanțurilor de aprovizionare, care a crescut prețurile la produse și servicii în toată lumea. Iar războiul din Ucraina vine ca un șoc suplimentar, cu consecințe directe și grave, care ne afectează pe toți.

Nu există domeniu al vieții sociale și economice care să nu fie afectat de război: creșterea prețurilor la combustibil și gaz, dificultatea exportului producției agricole, închiderea căilor de transport sau oprirea comerțului mic, sursă de venit pentru multe familii ce trăiesc aproape de hotar – toate au fost afectate dramatic de război”, a adăugat lidera de la Chișinău.

În schimb, ea a avertizată că atât timp cât războiul din țara vecină va continua, situația economică va rămâne dificilă.

Totodată, Maia Sandu a precizat că aderarea la UE va dura mai mulți ani.

„Proiectul pe care îl începem acum, în calea spre aderarea la Uniunea Europeană, va dura mai mulți ani. Nu este proiectul meu, al Guvernului sau al Parlamentului – acesta este proiectul generației noastre, este proiectul dumneavoastră. Iar succesul lui depinde de noi toți.

Noi ne asumăm orice preț politic pe care va trebui să-l plătim pentru realizarea acestui proiect. Sarcina noastră este să facem totul pentru ca cetățenii să trăiască în pace, stabilitate, într-o țară care se dezvoltă și merge înainte. Locul Republicii Moldova este în familia europeană.

Acum avem oportunitatea să schimbăm în bine felul cum merg lucrurile în țara noastră, să îmbunătățim semnificativ calitatea vieții, calitatea serviciilor, modul de viață din Republica Moldova. Putem corecta și îmbunătăți acum relațiile dintre stat și cetățeni, dar și relațiile între oameni. Succesul acestor schimbări nu este garantat. El depinde de fiecare dintre noi, de capacitatea noastră de muncă, de determinarea tuturor cetățenilor de a face acest efort mare în numele unui viitor mai bun, pentru fiecare.

Și eu am încredere că putem să o facem. Astăzi să ne bucurăm, iar de mâine ne așteaptă o muncă grea și de lungă durată pentru construirea Moldovei Europene”, a mai spus ea, între altele.

Context

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniți joi, 23 iunie, la Bruxelles, au decis să acorde statutul de candidate la UE Ucrainei și Republicii Moldova, în cadrul unei ședințe care a durat mai bine de patru ore, potrivit președintelui Consiliului European.

„Un moment istoric. Astăzi am făcut un pas crucial în ceea ce privește drumul vostru către Uniunea Europeană. Felicitări Volodymyr Zelenskiy și Maia Sandu și cetățenilor din Ucraina și Republica Moldova. Viitorul nostru este împreună”, a scris Charles Michel, președintele Consiliului European, pe Twitter.

În cazul Georgiei, Consiliul European a aprobat avizul Comisiei, potrivit căreia va primi statutul de candidată la UE în momentul în care va rezolva problemele politice din țară.

„Este o decizie care ne întărește pe toți. Întărește Ucraina, Moldova și Georgia, în fața imperialismului Federației Ruse. Întărește Uniunea Europeană, pentru că arată încă o dată lumii că suntem uniți și puternici în fața amenințărilor venite din exterior”, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW