Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


MAI va renunța la înlocuirea rubricii „sex” cu „gen” în cărțile de identitate

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 6 august 2021

Noile cărți de identitate vor păstra rubrica „sex”, după ce Ministerul Afacerilor Interne a revenit asupra deciziei de a o înlocui cu cea de „gen”, a anunțat directorul Direcției pentru Evidența Populației, chestorul Cătălin Giulescu, la Digi24

Noile cărți de identitate au fost lansate, luni, 2 august, în cadrul unui proiect pilot în Cluj-Napoca. Cu toate că Hotărârea de Guvern prin care au fost stabilite normele metodologice privind noile cărți de identitate a fost adoptată încă din luna martie, dezbaterea privind formatul noilor documente s-a aprins cinci luni mai târziu.

Drapelul României, pe cartea de identitate electronică

În urma criticilor din spațiul public, chestorul MAI va încerca în perioada următoare să găsească soluția tehnică pentru ca pe noua carte de identitate electronică, cea care va facilita călătoriile în Uniunea Europeană, să se regăsească și drapelul României.

Introducerea rubricii „gen”, o idee neinspirată

Principalii lideri de opinie conservatori au criticat vehement înlocuirea rubricii „sex” cu cea de „gen” în noile cărți de identitate și au acuzat că decizia are substrat ideologic. Interesant este că schimbarea este criticată chiar din zona progresistă. De pildă profesoara Mihaela Miroiu, care printre altele a inițiat primul program de master de „studii de gen”, a explicat elocvent că sexul, fiind un element obiectiv, nu ar trebui înlocuit în cărțile de identitate.

„Cred că cei care au propus gen în loc de sex în noile CI nu au înțeles, sau au tradus cu google translate. Sexul este biologic: femeiesc sau bărbătesc, în cazuri rare: hermafrodit (intersex). Prin urmare, ne naștem de sex bărbătesc sau femeiesc. Genul arată felul în care sunt reprezentate aceste diferențe din perspectivă socială și culturală. Genul nu e femeiesc și bărbătesc, ci feminin, masculin, ambigen (în alte culturi e neutru, sau nu e deloc: vezi în maghiară). Nu are ce căuta genul în buletin (decât în formula englezească: lingua franca). Sexul, ca și vârsta, sunt caracteristici biologice de identificare. Limba română permite distincții mai fine. Noi nu avem male and female (aplicabil oricăror ființe sexuate). Pentru oameni avem femeiesc și bărbătesc. Pentru animale: femelă/mascul. Nici gen neutru nu avem (it). Ci feminin, masculin, ambigen. Asta este”, a explicat profesoara Mihaela Miroiu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW