Friday, January 21, 2022
Jurnalism corect


MAI: Se va institui o linie telefonică gestionată de Ministerul Sănătății dedicată apelanților care solicită informații privind coronavirusului

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 24 februarie 2020 Etichete: , ,

Ministrul interimar al Internelor, Marcel Vela, a anunțat la sfârșitul ședinței Comandamentului pentru situații de urgență măsurile pe care le vor lua autoritățile române în contextul în care coronavirusul se extinde rapid în Italia, iar românii din zonele afectate se întorc în țară de frica infecției cu virusul ucigaș din China.

„A fost votată Hotărârea nr.2 din 24 februarie 2020 privind aprobarea măsurilor necesare creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus.

Au fost discuții ample, în videconferință au fost toate comitetele judetene pentru situatii de urgență, intâlnirea fiind interactiva.

În urma discutiilor am decis și am votat cu unanimitate de voturi câteva articole importante care fac parte din această Hotărâre:

Art 1: Instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia din cele 11 comune afectate grav de coronavirus și totodată auto-izolarea la domiciliu pentru persoanele din zonele care sunt declarate cu risc în Italia. La acest articol mai există încă un alineat prin care Ministerul Sănătății completează lista cu zonele și localitățile care au grad de risc actualizată fiind în funcție de situația la zi din Italia sau din alte țări.

Art 3: Se va emite o Hotărâre de Guvern pentru alocarea resurselor financiare din fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului necesare ministerelor pentru instituirea măsurilor de carantinare, de salarizare și celor aferente realizării materialelor de informare.

Art 4: Se va desemna de către DSU, IGSU, INSP, Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale, a unor experți care să facă parte dintr-un grup de lucru în scopul stabilirii a unor posibile scenarii de acțiune în funcție de evoluția infecției.

Art 5 : Se va institui o linie telefonica gestionată de Ministerul Sănătății dedicată apelanților care solicită informații privind coronavirusului.

Art 6. Se va înființa un grup de comunicare strategică sub conducerea departamentului pentru situații de urgență, astfel încât presa și cetățenii să fie informați în mod operativ din surse oficiale”, a  anunțat Marcel Vela.

19 persoane, în carantină. 1000 de persoane, izolate la domiciliu

Potrivit secretarului de stat în MAI, Raed Arafat, în prezent, în România se află în carantină 19 persoane. La rândul său, ministrul Sănătății a anunțat că aproximativ 1000 de persoane se află izolate la domiciliu.

Victor Costache a precizat că în momentul de față în România nu lipsesc echipamentele medicale necesare în cazul în care vor apărea cazuri de infecții cu coronavirus.

„În momentul de față nu lipsesc echipamente medicale. Am considerat un scenariu evolutiv al acestei epidemii și am preferat să achiziționăm un număr suplimentar de tot ce înseamnă materiale specifice secțiilor de terapie intensivă”, a declarat Victor Costache.

În privința deficitului măștilor sanitare, ministrul Sănătății explică faptul că este o problemă la nivel mondial, iar Ministerul de Finanțe lucrează la identificarea unei soluții.

 

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW