Wednesday, December 7, 2022
Jurnalism corect


Mai multe site-uri guvernamentale din Republica Moldova, țintite de gruparea pro-rusă Killnet

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 1 mai 2022

Mai multe site-uri ale autorităților publice din Republica Moldova au fost țintele grupării pro-ruse Killnet, aceeași care a revendicat atacurile cibernetice din România, a anunțat Serviciul de Informații și Securitate (SIS), duminică, 1 mai.

SIS a transmis că, începând cu ora 2:00, gruparea Killnet s-a folosit de tehnica atacurilor DDoS și a țintit mai multe pagini web care aparțin autorităților publice din Republica Moldova.

Atacurile sunt efectuate din afara R. Moldova, de pe echipamente și rețele compromise, prin exploatarea unor vulnerabilități de securitate și înrolarea acestora în rețelele botnet”, se arată în comunicatul transmis de SIS.

Serviciul de Informații din țara vecină notează că gruparea pro-rusă Killnet activează pe principii de hacktivism și este specializată în atacurile de tip DDoS asupra țărilor pe care ei le consideră susținători ai Ucrainei.

Gruparea a efectuat atacuri similare și asupra altor pagini web ale unor autorități din țări din UE și asupra infrastructurii web a NATO, iar zilele trecute au fost atacate pagini web ale entităților publice din Romania”, potrivit sursei citate.

SIS a precizat că, în momentul de față, se întreprind măsurile necesare pentru a respinge atacurile asupra infrastructurii guvernamentale și pentru a minimiza impactul acestora.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat duminică, 1 mai, că, în ultimele zile, a blocat mii de atacuri îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituții din România. Numărul atacurilor cibernetice s-a dublat față de alte perioade, a mai transmis STS.

Seria de atacuri cibernetice care lovește site-urile instituțiilor publice a continuat sâmbătă, 30 aprilie. Noua țintă a hackerilor a fost site-ul Poliției Române.

Tot sâmbătă, în jurul orei 2:30, site-ul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a fost ținta unui atac de tip DDoS. A fost repus în funcțiune la ora 8:30, potrivit unui comunicat transmis de DNSC.

Atacul a venit după ce DNSC a publicat o listă care cuprinde 266 de adrese IP ce au fost implicate în atacul ce a vizat, vineri, mai multe site-uri guvernamentale, printre care gov.ro, mapn.ro sau politiadefrontiera.ro, dar și portalele psd.ro sau otpbank.ro.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW