Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Mai multe servicii medicale oferite de stat, de la 1 iulie

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 26 mai 2023 Etichete: , , , ,

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri,26 mai, noul Contract-cadru pentru acordarea de servicii medicale.  Prevederile acestuia vor intra în vigoare de la 1 iulie ac, menționează Casa Națională de Asigurări de Sănătate(CNAS). Pachetul de asistență medicală prevede, printre altele, ca adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani să beneficieze anual de consultații de prevenție.

În asistenţa medicală ambulatorie, au fost introduse noi servicii medicale. Asigurații vor avea dreptul la medicină fizică de reabilitare(n.r. fizioterapie) de șapte ore/zi, 35 ore pe săptămână, transmite CNAS.

Tot de la 1 iulie ac, medicii  vor primi  mai rapid informații despre pacienții lor. Laboratoarele vor putea transmite medicului curant prin poşta electronică rezultatul analizelor şi investigaţiilor paraclinice.

În asistenţa medicală spitalicească, se extind listele serviciilor medicale care pot fi acordate în regim de spitalizare de zi cu peste 100 de servicii noi şi se introduce condiţia ca unităţile să asigure un program în spitalizare de zi de minimum 5 zile pe săptămână şi de 7 ore pe zi, acoperit de prezenţa a cel puţin unui medic de specialitate.

Îngrijiri medicale la domiciliu, indiferent de casa de asigurări care asigură evidența

Contravaloarea serviciilor de cazare solicitate persoanelor asigurate de unităţile sanitare cu paturi nu va putea depăşi 300 de lei pe zi, precizează CNAS.

În ceea ce privește îngrijirile medicale şi paliative la domiciliu, vor putea fi oferite  acestora la locaţia declarată de persoana asigurată, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luată aceasta în evidență.

În pachetul de bază medical, asigurat de stat, se introduc noi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, printre care : manşoanele compresive pentru asiguratele care au suferit intervenţii chirurgicale oncologice, fotoliul rulant activ, dispozitivul de asistare a tusei, orteza craniană.

Sursă foto: Inquam Photos/Virgil Simionescu

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW