Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Mai multe organizații civice anunță ca se vor îndrepta către CEDO, după decizia de închidere definitivă a dosarului 10 August

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 2 martie 2021

Mai multe organizații civice anunță că vor sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în legătură evenimentele din 10 august 2018. Decizia vine după ce magistrații de la Tribunalul București au respins, marți, solicitarea DIICOT de reluare a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 August”.

Reprezentanții societății civile contestă decizia judecătorului Daniela Miheț, de la Tribunalul București, de clasare definitivă a dosarului 10 august și susțin că vor deschide un proces la CEDO pentru a face lumină în cazul evenimentelor din urmă cu aproximativ 3 ani, când zeci de mii de români au fost alungați cu gaze și apă din fața Guvernului.

„Astăzi, justiția din România și-a arătat fața întunecată. Am ieșit în stradă pentru a apăra independența justiției, am fost gazați și loviți, ca un judecător să își bată joc de noi și să îi salveze pe vinovați. Niciun șef al Jandarmeriei, responsabil pentru gazarea și rănirea a sute de oameni, nu mai poate fi acum tras la răspundere. Doar CEDO mai poate face dreptate în acest caz, așa că ne vom adresa Curții Europene”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniilor pe Justiție, citată într-un comunicat semnat de comunitatea Declic.

CITEȘTE ȘI: BREAKING NEWS Dosarul „10 august” rămâne închis. Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei

Dosarul 10 august a fost închis definitiv, deși DIICOT nu a făcut o anchetă corectă, au precizat reprezentanții societății civile.

Niciun martor și nicio persoană vătămată nu au fost audiate de procurori, iar o parte din probele tehnice nu au fost cerute. În aceste condiții, închiderea cercetărilor nu poate fi decât abuzivă”, a precizat sursa citată.

Astfel, reprezentanții grupurilor civice se vor strânge miercuri, de la ora 18:00, în fața Tribunalului București pentru a afișa mesajul „Rușine, Justiția Română! Ne vedem la CEDO”.

Dosarele istorice ale Revoluției și Mineriadelor sunt încă plimbate între parchete și instanțe. Pe același model de mușamalizare, ancheta 10 august a fost clasată definitiv înainte să înceapă. Una dintre cele mai violente acțiuni împotriva cetățenilor, de după Revoluție, riscă să aibă aceeași soartă”, a afirmat Marian Rădună, reprezentant Geeks for Democracy.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW