Thursday, May 23, 2024
Jurnalism corect


Mai multe localități din Argeș sunt în prag de carantină/ Prefect: Oamenii văd echipa de control, pun măștile, după ce pleacă, le dau jos

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 23 iulie 2020 Etichete: ,

Din cauza ratei mari de infecții cu coronavirus, 12 localități din județul Argeș sunt sub supraveghere și în prag de carantină. Prefectul de Argeș, Emanuel Soare, susține că argeșenii nu înțeleg gravitatea acestui virus.

„Din păcate, există această imagine la nivelul întregului județ, de persoane care nu doresc sau nu respectă sau nu înțeleg gravitatea acestui virus. Când se fac controalele, de exemplu oprim un autobuz, un mijloc de transport de tip maxi-taxi, oamenii văd echipa de control, pun măștile, după ce pleacă echipa, au tendința de a le da jos. S-au introdus pensiile la bancomat, de exemplu. Oamenii au venit, s-au bulucit, nu au vrut să respecte măsurile. Am trimis echipe, oamenii au înțeles, s-au respectat. Dar există această tendință de a păstra măsurile, de tipul măști, distanță socială, doar în prezența controalelor. După aceea, există această tendință de a nu se respecta”, a explicat prefectul la Digi24.

„Avem o listă scurtă de localități care îndeplinesc acest criteriu, al numărului minim per mia de locuitori. Alături de acest indicator, mai sunt alți șapte indicatori în ordinul de ministru, ei trebuie corelați și dacă localitatea nu satisface criteriile acestea, nu se mai pune problema izolării și a carantinei”, a declarat Soare.

Soare a menționat că în județul Argeș e răspândire comunitară, cu 102 localități afectate, dintre care 90 au câte un caz-două-trei active, iar ideea de carantinare totală ar fi dificil de pus în practică. De aceea, fiecare caz în parte trebuie analizat, mai ales că pe listă există și trei orașe.

„În perioada următoare, alături de niște restricții suplimentare aprobate la nivelul județului Argeș, vom proceda la verificări la sânge ale acestor măsuri. Am mobilizat și am dispus ca toți primarii din toate localitățile să-și asume responsabilitatea de președinți ai comitetelor locale pentru situații de urgență și să se asigure că se respectă la sânge regulile. Vom aplica măsurile de prevenire în această perioadă, vom verifica, vom sancționa și dacă vom vedea că nu se respectă măsurile, vom aplica toate prevederile legale”, a promis Emanuel Soare.

Unul dintre indicatorii avuți în vedere este măsura în care populația respectă măsurile. Dacă vom constata că nu, atunci da, vom aplica măsurile legale, a insistat prefectul. Termenul este sfârșitul acestei săptămâni.

Prefectul spune că a lansat un apel de „toleranță zero” față de nerespectarea măsurilor.

„Încercăm să conștientizăm oamenii că s-a terminat și din acest moment, cine nu respectă regulile va trebui să suporte consecințele, măsura cea mai dură fiind carantinarea”, a avertizat Emanuel Soare.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW