Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


MAI: În ziua alegerilor prezidențiale au fost înregistrate 42 de posibile infracțiuni/ Au fost întocmite mai multe dosare penale

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 11 noiembrie 2019 Etichete: ,

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat că duminică, ziua alegerilor prezidențiale, 37.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și angajați de la alte structuri operative ale MAI au fost la datorie.

210 sesizări de posibile incidente electorale

De la deschiderea secțiilor de votare și până la finalizarea operațiunilor de vot, au fost înregistrate 210 sesizări de posibile incidente electorale, cu aproape 30% mai puține față de primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014. Din totalul de 210, polițiștii au stabilit că 102 evenimente nu se confirmă.

Cele mai multe posibile incidente au fost sesizate în București și în județul Dolj, respectiv câte 22.

Exemple de sesizări

În județul Argeș, un observator a sesizat Inspectoratul Județean de Poliție cu privire la faptul că într-o localitate oamenii sunt transportați la secțiile de votare cu un microbuz. Din primele cercetări a rezultat că Primăria din localitate a încheiat un contract cu o societate, în vederea punerii la dispoziție a două curse de transport special, destinate cetăţenilor care doresc să-și exercite dreptul de vot și locuiesc la o distanță de circa 4 km de locul în care este amplasată secția de votare. În cauza s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegatorilor, iar cercetările continuă în vederea stabilirii situației de fapt.

În județul Brăila, polițiștii au fost sesizați prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal cu privire la faptul că o persoană care nu avea dreptul să voteze s-a prezentat la o secție din oraș pentru a își exprima opțiunea electorală. A fost întocmit dosar penal pentru infracțiunea de tentativă de fraudă la vot.

În Constanța, polițiștii au fost sesizați prin Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal că o persoană, aflată într-o secție de votare, încearcă să își exprime opțiunea electorală pentru a doua oară.

Polițiștii au constatat că respectiva persoană deținea două cărți de identitate și a folosit prima carte la o secție de votare după care a încercat să voteze cu cea de-a doua la o altă secție. S-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

În județul Vaslui o persoană încarcerată în Penitenciarul din localitate a votat prin intermediul urnei mobile, fără a avea acest drept.  S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de fraudă la vot.

Din totalul sesizărilor de fapte contravenționale, cele mai multe au făcut referire la:

 • sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, respectiv 14 sesizări;
 • comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secțiilor de votare – 13 sesizări;
 • nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot – 9 sesizări;
 • continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia – 8 sesizări;
 • refuzul de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi – 4 sesizări;

Până la acest moment, polițiștii au aplicat 14 avertismente scrise și 16 amenzi în valoare de 17.200 lei, cu 30% mai puține sancțiuni contravenționale față de 2014.

42 de posibile infracțiuni

Polițiștii efectuează verificări cu privire la 42 de posibile infracțiuni:

 • 12 cazuri în care alegătorii au votat fără a avea acest drept în Galați, Giurgiu, Caraș – Severin, Maramureș, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Vaslui
 • 9 infracțiuni de corupere a alegătorilor în Argeș, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Ialomița, Prahova
 • 4 infracțiuni de vot multiplu în Argeș, Constanța, Giurgiu și Olt
 • 1 infracțiune de fraudă la votul electronic în Brașov ;
 • 6 infracțiuni de violare a confidențialității votului în Bacău, Constanța, Dolj și Galați
 • 1 infracțiune de împiedicare a liberului exercițiu al dreptului de a alege în Sibiu
 • 1 infracțiune referitoare la nerespectarea regimului urnei de vot în Vaslui
 • 1 infracțiune de falsificare a documentelor în Giurgiu
 • Alte posibile 7 infracțiuni circumscrise contextului electoral sunt în cercetare în București, Brăila Botoșani, Brașov, Ialomița

Numărul de posibile infracțiuni, înregistrat ieri este cu aproximativ 40% mai mic față de primul tur al alegerilor din 2014.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW