Sunday, January 16, 2022
Jurnalism corect


MAI, amenzi de peste 92 de mii de lei în perioada campaniei electorale

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 22 septembrie 2020 Etichete: , ,

MAI a anunțat că buletinele de vot au fost tipărite, urmând să ajungă în spații puse la dispoziție de instituțiile prefectului. Amenzi de peste 92 de mii de lei pentru nereguli privind desfășurarea campaniei electorale.

MAI a anunțat că, pe durata campaniei electorale, au fost constatate 149 de infracțiuni pentru care sunt cercetate 128 de persoane. Au fost date amenzi în valoare de peste 92 de mii de lei pentru nereguli privind desfășurarea campaniei.

De la începutul campaniei electorale au fost înregistrate 669 de sesizări privind evenimente electorale dintre care 80 nu s-au confirmat, iar 268 sunt în curs de cercetare.

Cele mai multe sesizări au fost despre:

• distrugerea, deteriorarea sau murdărirea afișelor electorale ori a anunțurilor de propagandă electorală;
• nerespectarea prevederilor legale referitoare la tipurile de materiale de propagandă electorală ce pot fi utilizate în campania electorală;
• nerespectarea măsurilor de protecție sanitară dispuse în context electoral;
• nerespectarea hotărârilor birourilor electorale sau ale Autorității Electorale Permanente.

Redăm în continuare comunicatul de presă emis de MAI:

Având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la alegerile locale, dorim să vă prezentăm stadiul pregătirilor pentru buna desfășurare a acestora.

Conform prevederilor legale, Ministerul Afacerilor Interne urmărește, cu precădere, ca toate instituțiile implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor locale să realizeze acţiunile din Programul calendaristic la termenele aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 576/2020.

Până la acest moment, toate sarcinile au fost îndeplinite în termenul legal.

În ceea ce privește sarcinile ce revin MAI, conform calendarului aprobat de Guvernul României, îi asigurăm pe toți cetățenii că s-au luat toate măsurile pentru a nu exista nicio întârziere și pentru ca întreg procesul electoral să se desfășoare în condiții de legalitate și siguranță.

Toate buletinele de vot au fost tipărite, fiind în curs de finalizare activitățile de preluare și depozitare în spații puse la dispoziție de instituțiile prefectului.

De asemenea, în perioada 17-18 septembrie, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au participat la predarea ștampilelor cu mențiunea ”VOTAT” și a timbrelor autocolante către instituțiile prefectului.

Buletinele de vot și celelalte materiale necesare votării vor rămâne sub paza efectivelor MAI până la preluarea lor de către președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare în preziua votului.
Ulterior, efectivele MAI vor asigura măsurile de protecție la cele 18.794 de secții de votare.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost luate toate măsurile pentru menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice în localitățile țării pe întreaga perioadă electorală, în sistem integrat, cu participarea poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră și a celorlalte structuri operative.

Pe timpul campaniei electorale, efectivele MAI sunt responsabile cu asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia manifestărilor publice electorale și a pazei locurilor de realizare și de depozitare a buletinelor de vot și a celorlalte materiale electorale, precum și cu cercetarea sesizărilor cu privire la producerea unor incidente electorale.

Spre exemplu, doar în ultimele 24 de ore, efectivele MAI împreună cu reprezentanți ai altor instituții au verificat 2.240 de operatori economici și peste 20 de mii de persoane cu privire la respectarea măsurilor de protecție sanitară. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 727 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 200 de mii lei.

Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua pe toată perioada pandemiei”, se arată în comunicatul emis de MAI.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW