Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


MAI: O persoană care figura ca fiind decedată s-a prezentat la vot/ Câţiva alegători din Olt au primit bani pentru a merge la vot/ 182 de sesizări de posibile contravenții și infracțiuni electorale până la această oră

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 24 noiembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Ora 20:00. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, de la deschiderea votului până în acest moment au fost înregistrate 182 de sesizări de contravenții sau infracțiuni electorale. Peste 50% dintre sesizări nu s-au confirmat. Cele mai multe au fost înregistrate în București și în județele Olt, Giurgiu, Dolj și Dâmbovița.

În Mangalia, polițiștii au sancționat cu avertisment un bărbat care făcea propagandă electorală în mediul online.

Polițiștii din Brăila au întocmit dosar penal pentru abuz în serviciu, unui angajat al primăriei care s-a deplasat cu microbuzul instituției pe care erau lipite două afișe.

„În Brăila, a fost întocmit dosar penal pentru abuz în serviciu pe numele unui bărbat în vârstă de 68 de ani, angajat al primăriei care s-a deplasat cu microbuzul instituției având afișate două postere electorale. De asemenea, bărbatul a fost amendat cu 1.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale”, potrivit MAI.

În Gorj ,polițiștii fac cercetări față de o femeie și un bărbat care au cerut să voteze cu urna mobilă în numele unor rude mai în vârstă, semnând în fals cu numele acestora.

„Polițiștii din județul Gorj efectuează cercetări față de o femeie și un bărbat care au depus cerere pentru a vota cu urna mobilă în numele unor rude mai în vârstă, semnând în fals cererile cu numele acestora. În baza cererilor, persoanele în vârstă și-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale”, conform MAI.

Un bărbat din județul Bacău a fost amendat cu suma de 1.500 de lei pentru că sfătuia alegătorii să voteze un candidat anume.

Polițiștii din județul Olt fac cercetări după ce la o secție de votare s-a prezentat o persoană care figura în evidența stării civile ca fiind decedată.

În Sibiu, polițiștii fac verificări în urma unei sesizări cu privire la faptul că o persoană a votat de două ori.

În județul Mehedinți, un bărbat a votat de două ori la secții diferite, polițiștii au deschis dosar penal.

Jandarmii au intervenit la o secție din municipiul Iași, după ce o femeie a agresat un membru al secției de votare. Femeia a fost internată la Institutul de Psihiatrie Socola.

În urma informațiilor apărute în spațiul public , referitor la tânăra răpită din fața unei secții de votare din Baia Mare, după intervenția polițiștilor, aceasta a declarat că nu este în niciun pericol, menţionând că a avut o discuție mai aprinsă cu prietenul ei.

Ora.16.00. Conform Ministerului Afacerilor Interne(MAI), de la începerea votului și până la această oră au fost înregistrate 96 de sesizări de posibile contravenții și infracțiuni electorale, astfel toate sesizările sunt verificate de către specialiști.

Incidente din ziua votului:

În județul Olt, s-au făcut două reclamații cu privire la faptul că anumite persoane au primit bani pentru a merge la vot, de asemenea, pentru  violarea  confidențialității votului.

„În județul Olt, s-a primit un apel la 112 prin care se reclama faptul ca anumite persoane au primit bani pentru a merge la vot. A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

Tot în Olt, se efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violare a confidențialității votului după ce o persoană, la ieșirea din cabină, a arătat buletinul de vot membrilor biroului electoral”, potrivit MAI.

De asemenea, în Hârșova, polițiștii au primit o sesizare de la un membru al secției de votare de la un liceu, unde un cetățean a încercat să influențeze votul unui bătrân imobilizat în scaun cu rotile.

„Polițiștii din Hârșova au fost sesizați de către un membru al secției de votare de la un liceu cu privire la faptul că un cetățean ar fi însoțit la secția de votare un bărbat de 73 de ani, imobilizat în scaun cu rotile, și ar fi intrat cu acesta până la cabina de votare unde, profitând de faptul că perdeaua nu era trasă bine, ar fi observat procesul de votare și l-ar fi îndrumat cum să voteze”, conform MAI.

În județul Tulcea, se fac verificări după ce un specimen de buletin de vot prin care cetățenii erau îndemnați să voteze un anumit candidat a fost postat pe contul de pe o rețea de socializare al unui bărbat.

„În județul Tulcea se efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic după ce un  specimen de buletin de vot prin care cetățenii erau îndemnați să voteze un anumit candidat a fost postat pe contul de pe o rețea de socializare al unui bărbat, care susține însă că nu el ar fi publicat buletinul respectiv”, potrivit MAI.

În Bistrița-Năsăud, o persoană a primit o amendă în valoare de 2.000 de lei pentru continuarea propagandei electorale cu ajutorul unei postării în mediul online.

În plus, până la acest moment s-au raportat peste 20 de cazuri medicale la nivelul a 12 județe, dar și în municipiul București.

S-au eliberat peste 5.000 de acte de identitate pentru cetățenii care doreau să voteze dar nu aveau actul de identitate valabil.

sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW