Tuesday, November 30, 2021
Jurnalism corect


Magistrații susțin protestul grefierilor. Curtea de Apel București și Înalta Curte, împotriva eliminării pensiilor speciale/Poziția AMR, UNJR şi AJADO

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 18 decembrie 2019 Etichete: , , , ,

Magistrații susțin protestul de miercuri al grefierilor față de aborgarea legii pentru proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor speciale. 

Curtea de Apel București: Independența justiției este legată de stabilitatea financiară a magistratului

Magistrații de la Curtea de Apel București atrag atenția asupra faptului că prin promovarea acestui proiect de lege se încalcă echilibrul puterilor din stat.

„Consultați cu privire la proiectul de lege aflat în dezbatere parlamentară, referitor la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților și personalului auxiliar, judecătorii Curții de Apel București, în majoritate covârșitoare, au luat act cu îngrijorare de conținutul acestuia având în vedere potențialul grav de afectare a independenței sistemului judiciar.

Judecătorii Curții de Apel București atrag atenția asupra încălcării reale, prin promovarea acestui proiect de lege, a echilibrului puterilor în stat, prin nesocotirea flagrantă și deliberată a jurisprudenței constante în materie a Curții Constituționale a României”, transmit magistrații.

Judecătorii CAB mai spun că independența justiției este legată de stabilitatea financiară a magistratului.

„Judecătorii Curții de Apel București reamintesc faptul că pensia de serviciu nu constituie în nici un caz un privilegiu, ci o compensație pentru activitatea supusă celui mai sever regim de incompatibilități și interdicții. Reamintim de asemenea complexitatea și dificultatea activității desfășurate în cadrul sistemului judiciar, dar mai ales relevanța acestei activități în arhitectura constituțională a statului de drept.

Independența obiectivă a sistemului judiciar este indisolubil legată de stabilitatea financiară a magistratului și constituie totodată o premisă reală pentru garantarea efectivă a dreptului cetățeanului la un proces echitabil”, au adăugat judecătorii.

Judecătorii Curții de Apel București cer reprezentanților celorlalte puteri ale statului „respectarea efectivă, nu doar la nivel declarativ, a principiului independenței judecătorului, a angajamentelor asumate față de organismele europene”.

Magistrații mai cer renunțarea la promovarea acestei inițiative legislative.

„În acest context, judecătorii Curții de Apel București apreciază că demersul actual similar al personalului auxiliar al instanțelor este justificat de aceleași rațiuni anterior menționate, demers pe care judecătorii îl susțin întrutotul.

Solicităm, așadar, renunțarea la promovarea inițiativelor legislative care afectează în mod grav independența sistemului judiciar în ansamblu”, se mai arată în comunicatul CAB.

Corina Corbu: Un astfel de demers legislativ afectează echilibrul sistemului judiciar

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătorul Corina Alina Corbu, a transmis, miercuri, că eliminarea pensiiilor de serviciu ale magistraților, proiect inițiat de Guvern și Parlament, este incacceptabilă.

„Demersul puterilor executivă și legislativă este și în vădită contradicție cu jurisprudența anterioară a Curții Constituționale, care a invalidat o inițiativă cu efect similar, arătând tocmai faptul că pensiile de serviciu ale magistraților fac parte din ansamblul de garanții de natură inclusiv financiară care dau caracter efectiv, iar nu iluzoriu, statutului de independență și imparțialitate al autorității judecătorești în ansamblu și al fiecărui magistrat în parte”, se arată într-un comunicat al ÎCCJ.

Aceasta susține că un astfel de demers legislativ afectează foarte mult echilibrul sistemului judiciar.

„Un astfel de demers legislativ afectează grav echilibrul sistemului judiciar și garanțiile de independență ale acestuia și este cu atât mai nepotrivit cu cât autoritatea legiuitoare a decis doar cu câteva zile în urmă amânarea intrării în vigoare a dispozițiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților cu doi ani, recunoscând astfel din nou, implicit, rațiunea și necesitatea existenței pensiilor de serviciu ale acestora”, mai transmite Corina Corbu.

De asemenea, președintele ÎCCJ roagă celelalte puteri ale statului să apere independența justiției.

„Facem un apel la celelalte puteri ale statului să își asume valorile apărării independenței justiției și garantării unui serviciu public al justiției de calitate nu numai la nivel declarativ, ci în mod efectiv și concret, inclusiv în ceea ce privește corecta finanțare a sistemului judiciar și dreptul la pensie de serviciu al judecătorilor și procurorilor, drept care nu constituie un privilegiu, ci o compensație pentru incompatibilitățile și interdicțiile la care aceștia sunt supuși tocmai pentru asigurarea independenței și imparțialității lor, dar și pentru condițiile concrete în care se desfășoară activitatea judecătorilor (supraîncărcare, sedii improprii, boli profesionale, inflație legislativă ș.a.m.d) și care le afectează în mod real sănătatea, cu impact direct asupra duratei vieții profesionale”, a mai adăugat Corbu, în documentul citat.

În plus, judectorul Corina Corbu va convoca Secțiile Unite pentru a analiza situația și pentru luarea măsurilor permise de Constituția României.

„Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție va convoca Secțiile Unite pentru analizarea acestei situații și va lua cu fermitate toate măsurile permise de Constituția României și de lege pentru protejarea autorității judecătorești împotriva oricărui demers apt a-i afecta independența și, mediat, a dreptului cetățenilor la un act de justiție modern, eficient și în acord cu standardele europene privind calitatea unui serviciu public”, se arată în încheierea comunicatului.

AMR, AJADO si UNJR susțin protestul grefierilor

Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), susțin protestul grefierilor.

“Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, precum și punctele 21 și 29 înscrise pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților astăzi, data de 18.12.2019, privind supunerea spre aprobare a proiectului de lege referitor la “eliminarea/abrogarea pensiilor speciale” (proiect ce cuprinde și situația sistemului de justiție),

Luând act de demersul sindicatelor și asociației personalului auxiliar de specialitate din instanțe și parchete de a întrerupe activitatea, ca formă de protest împotriva acestei măsuri și a modalității netransparente în care a fost redactat proiectul, precum și a modului ocult în care a ajuns, cu o rapiditate nejustificată pe masa organului legislativ,(..)

Asociația Procurorilor din România (APR, Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) susțin cu convingere acțiunea motivată și îndreptățită a personalului auxiliar de specialitate din sistemul judiciar”, transmit asociațile de magistrați.

Asociațiile de magistrați spun că  siguranța activității din justiție este afectată de acest proiect de lege.

Atragem atenția asupra faptului că proiectul nesocotește, în primul rând, caracterul pensiilor personalului din sistemul de justiție, de vreme ce acestea sunt tratate prin proiect ca “pensii speciale”, cu toate că, în mod expres, în Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice dreptul recunoscut este “pensie de serviciu”. Dacă organul legislativ nu face nici măcar această diferență de regim, determinată de condițiile concrete în care se desfășoară activitatea, de incompatibilități și interdicții, de asigurarea elementelor pentru activitatea justiției, ca serviciu public, este greu de înțeles cum va dezbate și vota asupra unui drept esențial pentru sistemul de justiție.

O atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranța activității desfășurate în sistemul de justiție prin atingerea adusă garanțiilor sociale recunoscute personalului din justiție, fără de care activitatea “autorității judecătorești” nu poate fi organizată și desfășurată”, se mai arată în comunicatul asociațiilor.

Conducerea Curții de Apel Alba Iulia susține protestul inițiat de grefieri și subliniază îngrijorarea judecătorilor instanței cu privire la demersal legislative de eliminare totală a pensiilor de serviciu ale magistraților.

Curtea de Apel Alba Iulia: Poate afecta independența sistemului judiciar

Conducerea Curții de Apel Alba Iulia susține protestul inițiat de grefieri și subliniază îngrijorarea judecătorilor instanței cu privire la demersal legislative de eliminare totală a pensiilor de serviciu ale magistraților.

„Conducerea Curţii de Apel Alba Iulia îşi exprimă susţinerea faţă de protestul iniţiat astăzi, 18.12.2019, de către colegii grefieri din circumscripţia Curţii de Apel Alba Iulia.

De asemenea, subliniază îngrijorarea judecătorilor instanţei cu privire la demersul legislativ de eliminare totală a pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate, care, în aprecierea noastră, poate afecta însăşi independenţa sistemului judiciar.

Importanţa, complexitatea şi dificultatea mandatului public de îndeplinire a actului de justiţie de către judecători, cu contribuţia esenţială a grefierilor, sunt de natură a justifica menţinerea statutului actual al personalului din justiţie”, transmit magistrații Curții de Apel Alba Iulia.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW