Thursday, February 29, 2024
Jurnalism corect


Magistrații, nemulțumiți de sumele pe care le plătește CSM pentru închirierea sediului: Zi de zi se spune că nu pot fi plătite pensiile, alocațiile și totuși noi acceptăm să plătim o chirie exorbitantă unor privați

By Madalina Balaceanu , in Justitie , at 20 februarie 2020 Etichete: ,

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt nemulțumiți de faptul că de 15 ani instituția plătește sume „exorbitante” pentru închirierea sediului în care magistrații își desfășoară activitatea. Șefa CSM, Nicoleta Țînț, susține că i-a trimis o solicitare premierului interimar Ludovic Orban referitoare la acest subiect.

Judecătorul Bogdan Mateescu susține că dacă CSM alege să nu prelungească contractul de închiriere în sediul în care își desfășoară activitatea, atunci ar trebui să „purtăm partea a doua a ședinței în altă parte, în curte, și să ne obișnuim cu ideea”.

„ Dacă nu, să ne organizăm cu toții, într-un fel, în care să ne readucem aminte despre problemele recurente din sistem și a căror rezolvare stagnează de ani de zile. Ceea ce vă rog este să ne asumăm responsabilitatea (…)consecințelor opiniilor noastre.

Încă o dată înțeleg punctul de vedere, sunt de acord că este o sumă foarte mare pe care statul român a ales să o plătească ani de zile. ÎCCJ închiriază un sediu și plătește. sunt Curți de Apel care plătesc chirii în loc să li se construiască sedii, hai să prioritizăm și să vedem ce urmează să facem.

Repet, dacă începem de la Consiliu, haideți să ne obișnuim să ținem ședința în față. Dacă nu, haideți să prelungim contractul și să reluăm demersurile cu responsabilitate de la nivelul la care suntem”, susține Mateescu.

Șefa CSM a propus în timpul ședinței de plen să se continue demersurile pentru rezolvarea acestei probleme, însă, în același timp, să se accepte încheierea contractului de închiriere tocmai pentru a ne putea desfășura.

Oprină: Suntem proprii noștri ordonatori, trebuie să luăm cele mai bune măsuri

La rândul său, judecătoarea Evelina Oprină a declarat faptul că în cazul instanțelor, ordonator de credite continuă să fie Ministerul Justiției.

„Mi se pare că toată implicarea CSM-ului în ceea ce privește toată chestiunea infrastructurii, a fost blocată la Ministerul Justiției, prin urmare responsabilitatea majoră aparține Ministerului Justiției, parte a puterii executive, pentru Consiliu, însă, suntem proprii noștri ordonatori și cred că avem responsabilitatea să luăm cele mai bune măsuri pentru modul în care înțelegem să cheltuim în continuare banul public”, susține magistratul.

Toader: Un balotaj la votul pe sediul Consiliului reprezintă un puternic semnal

Tatiana Toader a mai precizat că un balotaj la votul pe sediul Consiliului reprezintă un puternic semnal „că avem o problemă pe care trebuie să o rezolvăm”.

„Este o chestiune pe care noi trebuie să o aducem în permanență s-o aducem în atenția publică dacă astfel nu suntem auziți. Un balotaj la votul pe sediu Consiliului reprezintă un puternic semnal că avem o problemă pe care trebuie să o rezolvăm. Mă gândesc că nimeni nu are în vedere să rămânem în situația de a nu avea efectiv sediu și a nu avea unde să ne desfășurăm activitatea”, a mai explicat ea.

Baltag: Mai bine stau în stradă decât să plătesc 50 și ceva de mii de euro

Judecătorul Gabriela Baltag s-a arătat nemulțumită de propunerea de prelungire a contractului de închiriere și a spus că preferă să își desfășoare activitatea „în stradă”, decât să plătească 50 de mii de euro pe chirie.

„Nu putem nici să fim indiferenți și să acceptăm. De 15 ani CSM stă în acest sediu și plătește sume foarte mari, probabil de la 30.000 de euro- 40.000 de euro în sus. Suntem peste 50.000 de euro în condițiile în care ne uităm, trăim în societatea aceasta și vedem că zi de zi se spune că nu pot fi plătite pensiile, alocațiile și totuși noi acceptăm să plătim o chirie unor privați, noi instituție publică, la acest cuantum care este mai mult decât exorbitant. Este de neacceptat. Dacă se va spune că nu avem unde să stăm, eu vreau să văd CSM că va fi evacuat și va sta în stradă. Mai bine stau în stradă decât să plătesc 50 și ceva de mii de euro”, a transmis Gabriela Baltag.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW