Saturday, July 2, 2022
Jurnalism corect


Magistrați CSM, după raportul favorabil desființării Secției Speciale: Este un pas înainte / SIIJ însăși este garanția pentru independența justiției

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 18 martie 2021

Raportul favorabil dat de Comisia Juridică pentru proiectul de lege ce prevede desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a stârnit reacții opuse în rândul judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Judecătoarea Andreea Chiș consideră că raportul favorabil dat de Comisia Juridică pentru desființarea Secției Speciale ar reprezenta un „pas înainte”.

Pe mine mă bucură că s-a dat aviz pozitiv, mi se pare foarte importantă desființarea Secției, cu garanția eu am fost de acord, am propus în plen avizarea favorabilă cu această observație. Mi se pare că avizul CSM ar trebui să poată fi cenzurat de instanță, respectiv de completul penal de 5 judecători al Înaltei Curți, însă este un pas înainte, unul important”, a declarat, pentru MainNews.ro, judecătoarea Andreea Chiș.

La polul opus, Evelina Oprina susține că Secția Specială ar reprezenta „garanția pentru independența justiției”.

Eu mi-am exprimat părerea în ședința Plenului CSM, apoi am redactat și dat publicității opinia concurentă față de motivarea avizului CSM. Personal, apreciez că SIIJ însăși este garanția pentru independența justiției. Mai cred că așa-zisele garanții despre care se discută sunt doar tentative eșuate din fașă și neconstituționale”, a precizat judecătoarea Evelina Oprina, pentru MainNews.ro.

Magistratul Gabriela Baltag susține că amendamentul potrivit căruia judecătorii sau procurorii pot fi trimiși în judecată numai cu acordul CSM ar fi „o mare capcană”.

Timpul ne va dovedi foarte repede acest lucru”, a adăugat Gabriela Baltag.

Context

Proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale a primit aviz pozitiv din partea Comisiei Juridice, cu 17 voturi „pentru” și 11 „împotrivă”.

În plus, amendamentul prin care judecătorii sau procurorii vor putea fi trimiși în judecată numai cu acordul Secției pentru judecători sau Secției pentru procurori din cadrul CSM a fost adoptat cu 17 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și 2 abțineri

CITEȘTE MAI MULTE AICI: LIVE TEXT | Desființarea SIIJ a primit aviz pozitiv în Comisia Juridică | Amendamentul ce prevede „superimunitatea” magistraților, adoptat

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW